NOS NieuwsAangepast

Aftellen naar de eerste ronde

Door buitenlandredacteur Hans Brom

Het is nog maar een paar dagen voordat de Franse kiezer een eerste schifting zal aanbrengen in het veld van presidentskandidaten. Nu zijn het er nog 10, na zondag blijven er twee over.

Die twee zijn waarschijnlijk de zittende president Sarkozy en zijn socialistische uitdager Hollande. Tot voor een paar weken leek Hollande onkwetsbaar op kop te liggen, zowel in de eerste als de twee ronde, maar de curves schuiven, ten gunste van Sarkozy.

De eerste ronde lijkt hij zelfs te gaan winnen, zij het krap. Volgens de laatste peilingen wordt hij in de tweede ronde met 6 procent door Hollande verslagen, maar het gat wordt kleiner.

Tijdens de verkiezingsperiode vraagt de NOS aan een paar Nederlanders die al jaren in Frankrijk wonen en de presidentsverkiezingen op de voet volgen, wat zij vinden van het verloop van de campagne.

Waardigheid

Ondanks dat Sarkozy het in de peilingen beter doet, lijkt het student Pol van de Wiel onwaarschijnlijk dat hij gaat winnen. "De stemming is en blijft anti-Sarkozy. Veel Fransen vinden hem niet presidentieel. Hij is teveel een buitenbeentje, een president voor de rijken en veel mensen willen zo iemand niet nog eens 5 jaar als staatshoofd.

Daar maakt Hollande gebruik van en hij presenteert zich als iemand die het presidentschap wel waardig kan dragen. Dat is ook veel meer het campagnethema: niet de grote vraagstukken komen aan bod, wel of de kandidaat een waardige invulling kan geven aan het ambt."

Wijnhandelaar Herman Mostermans ziet Sarkozy evenmin winnen: "Rechts maakt zich op voor een periode in de oppositie. Daarbij speelt een rol dat de verkiezingen in de voorjaarsvakantie vallen, een periode dat de rijkere kiezer, die eerder geneigd is op Sarkozy te stemmen, op vakantie gaat. Je ziet ook dat vooral Hollande de kiezers oproept in ieder geval te gaan stemmen."

Loze beloftes

Mostermans ziet de belangstelling voor de campagne afbrokkelen: "Er wordt zoveel beloofd, iedereen heeft onderhand wel door dat die beloftes niks waard kunnen zijn. Er wordt niet meer geloofd wat de kandidaten allemaal toezeggen."

Ook kunstenaar Jan de Boer merkt dat de belangstelling afneemt. "Er worden teveel loze beloftes gedaan, dat voedt de desinteresse. Ik ben gaan kijken op een bijeenkomst van de PS in Narbonne. Hollande kwam ook. Alles was eraan gedaan om een redelijk aantal aanhangers van de PS in de zaal te krijgen, gratis busvervoer. Resultaat was dat er maar 2500 mensen waren.

Dat Hollande waarschijnlijk toch gaat winnen, komt volgende De Boer omdat hij een rassembleur is, iemand die de mensen op een lijn weet te krijgen. De Fransen hebben in tijden van crisis liever zo iemand aan de leiding dan een vechtersbaas als Sarkozy."

Even zag het ernaar uit dat Sarkozy' s optreden na de schietpartijen in en bij Toulouse hem extra stemmen zouden gaan opleveren, maar dat bleek niet zo te zijn. "Over de schietpartijen bij Toulouse wordt niet meer gepraat. Dat heeft een week geduurd. Je kan dus niet zeggen dat het een rol is gaan spelen in de campagne."

De Boer denkt zelfs dat het tegen Sarkozy kan hebben gewerkt. "Veel mensen vroegen zich af of de geheime diensten deze vorm van terrorisme niet eerder hadden moeten opsporen en of ze wel goed waren georganiseerd."

Smaakmakers

Naast Sarkozy en Hollande zijn er nog drie andere kandidaten met een behoorlijke aanhang: Marine Le Pen, Jean-Luc Mélenchon en Francois Bayrou. Waren zij dan de smaakmakers van de campagne?

"Ja", zegt Van de Wiel, "Mélenchon heeft een heel goeie campagne gevoerd. Hij is een groot retorisch talent, kan heel goed de kwaadheid verwoorden die de mensen voelen over de financiële crisis. Een paar jaar geleden was hij gastspreker tijdens een studiebijeenkomst. Dat staat me nog heel helder voor de geest."

"Ook Marine Le Pen bracht met haar anti-euro en anti-Europa standpunten onrust in de campagne", zegt Mostermans. "Dat haar opmars toch niet succesvol verloopt, komt voornamelijk omdat de Fransen te pro-Europees zijn om haar te steunen."

"Francois Bayrou zal mogelijk na de verkiezingen een grote rol spelen", denkt De Boer. "Le Pen en Mélenchon zijn te extreem in hun standpunten, maar Bayrou is de man van het midden. Het zou best eens kunnen dat hij in ruil voor zijn kiezers een mooie post opeist in een nieuwe regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl