NOS NieuwsAangepast

Bende merkvervalsers opgepakt

De FIOD heeft vandaag een bende opgerold die op grote schaal handelde in vervalste merkkleding. Drie mannen uit Klundert, Schiedam en Capelle aan den IJssel zijn aangehouden.

De vervalste merkartikelen werden in Nederland onder meer via websites als marktplaats.nl en tweedehands.nl aan de man gebracht. Nike deed vorig jaar november aangifte van de verkoop van vervalste merkartikelen.

Het onderzoek leidde naar de drie mannen. Zij lieten de namaakgoederen vermoedelijk in China maken. Via Griekenland, Litouwen, Duitsland en Amsterdam kwamen ze Europa binnen. Een deel was bestemd voor de Nederlandse markt, de rest is in andere EU-landen verkocht.

Miljoenen

Bij een groot aantal doorzoekingen in Klundert, Schiedam, Dordrecht, Rotterdam en Capelle aan den IJssel zijn vandaag onder meer vervalste merkkleding en een grote partij vervalste Nike-schoenen aangetroffen. Ook is een flink bedrag aan contact geld in beslag genomen.

Twee weken geleden is in het onderzoek in Amsterdam al een partij vervalste merkgoederen ter waarde van 200.000 euro onderschept. De in beslag genomen namaakproducten worden zo snel mogelijk vernietigd.

Volgens het ministerie van Economische Zaken is het aannemelijk dat het bij de handel in vervalste merkartikelen in Europa om honderden miljoenen, zo niet miljarden euro's gaat. Uit cijfers van de Europese commissie blijkt dat China nog steeds de belangrijkste bron is van namaakproducten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl