NOS NieuwsAangepast

Energie-rel Argentinië-Spanje

Tussen Argentinië en Spanje is een diplomatieke en economische rel ontstaan. De Argentijnse president Cristina Fernández dreigt de energiemaatschappij YPF te nationaliseren, die voor meer dan de helft in handen is van het Spaanse Repsol.

Het voornemen van Fernández heeft geleid tot woedende reacties in Spanje. De regering heeft de ambassadeur van Argentinië op het matje geroepen.

Minder afhankelijk

Repsol eist miljarden van de Argentijnse Staat als de onteigening doorgaat. Het aandeel Repsol verloor vanochtend in Madrid meer dan 8 procent van zijn waarde.

Argentinië wil het energiebedrijf nationaliseren om minder afhankelijk te zijn van de relatief dure import van energie. Mede door die afhankelijkheid zijn prijzen van brandstof in het land de laatste tijd fors gestegen.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft Argentinië opgeroepen zich aan de internationale afspraken te houden. Barroso zegt dat hij zeer teleurgesteld is over het besluit van Fernández. Hij benadrukt dat Argentinië zich dient te houden aan de economische, bilaterale afspraken over buitenlandse investeringen.

De Spaanse premier Rajoy begint morgen aan een diplomatiek offensief om zo veel mogelijk andere Latijns Amerikaanse leiders te mobiliseren tegen het Argentijnse plan.

Wetsvoorstel

YPF is de grootse oliemaatschappij van Argentinië, met een geschatte waarde van tien miljard dollar. Fernandez heeft een wetsvoorstel naar het Congres gestuurd dat erin voorziet dat het bedrijf volledig in handen komt van de Staat.

Het Argentijnse Congres heeft nu dertig dagen de tijd om over het wetsvoorstel te stemmen. Gezien de meerderheid die Fernandez daar heeft, is het waarschijnlijk dat de wet wordt aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl