NOS NieuwsAangepast

Australië eerder weg uit Afghanistan

Australië begint een jaar eerder dan gepland met het terugtrekken van troepen uit Afghanistan. Premier Julia Gillard verwacht dat de Australische strijdkrachten midden volgend jaar weer thuis zijn. Nog dit jaar trekt Gillard de eerste Australische troepen terug.

De NAVO wil dat alle gevechtstroepen eind 2014 weg zijn uit Afghanistan. Ook Australië was aanvankelijk van plan zich aan dat tijdschema te houden. Maar veel Australiërs hebben moeite met de missie in Afghanistan. Door de troepen al volgend jaar terug te halen, kan Gillard de missie voor de volgende verkiezingen beëindigen.

De Australische militairen zijn onder meer gelegerd in de provincie Uruzgan, waar eerder ook Nederlandse troepen waren gestationeerd.

Obama

Volgende maand licht president Obama op een NAVO-conferentie over Afghanistan zijn terugtrekkingsplannen toe. Gillard ontkent dat haar snellere tijdschema ook is bedoeld om Obama te helpen in zijn verkiezingscampagne. Obama heeft er belang bij dat er voor de presidentsverkiezingen in november duidelijkheid is over de terugtrekking.

Gillards verklaring komt twee dagen na een serie aanvallen van Talibanstrijders op Kabul, waarbij 50 mensen omkwamen. De Afghaanse president Karzai gaf "falende" inlichtingsdiensten de schuld, met name de NAVO. Hij prees de Afghaanse troepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl