NOS NieuwsAangepast

Jim Yong Kim topman Wereldbank

De Amerikaanse arts Jim Yong Kim is de nieuwe topman van de Wereldbank. Hij begint op 1 juli aan zijn termijn van vijf jaar. Kim (52) werd vorige maand voorgedragen door de Amerikaanse president Obama.

De Wereldbank wordt van oudsher geleid door een Amerikaan. De topman van het IMF is een Europeaan; dat is nu de Française Christine Lagarde.

Verrassing

Jim Yong Kim is arts en leidt momenteel de universiteit Dartmouth College in New Hampshire. Daarvoor was hij chef van het aids-programma van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Zijn voordracht was verrassend, omdat hij tot dan toe niet werd genoemd.

Kim volgt Robert Zoellick op, die in februari zijn vertrek bekendmaakte.

De in 1959 in Seoul geboren Kim studeerde medicijnen aan Harvard. Hij deed internationale ervaring op bij de WHO, waar hij leiding gaf aan de afdeling hiv/aids. Kim stond ook aan de wieg van Partners in Health, een liefdadigheidsorganisatie die zich bezighoudt met gezondheidszorg in arme landen.

Andere kandidaten

De 25-koppige raad van bestuur van de Wereldbank koos Kim boven de Nigeriaanse minister van Financiën Okonjo-Iweala en de Colombiaanse oud-minister van Financiën Ocampo.

De verkiezing van Kim was niet unaniem, zegt de Wereldbank. Veel ontwikkelingslanden hadden liever iemand uit een ander werelddeel als topman van de Wereldbank gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl