Breivik: ik ben toerekeningsvatbaar

Anders Breivik in de rechtszaal»
Anders Breivik in de rechtszaal NOS

Anders Breivik wil berecht worden als een psychisch gezond en toerekeningsvatbaar persoon. Dat zei zijn advocaat op de eerste procesdag in Oslo. De advocaat zette uiteen wat Breivik allemaal duidelijk wil maken in het proces.

Breivik wil morgen een verklaring voorlezen waarin hij uitlegt wat zijn motieven waren voor de massamoord in juli vorig jaar. Ook wil hij deze week meer vertellen over zijn ideologie en over de oorlog tegen het multiculturalisme, die volgens hem gaat worden uitgevochten in Europa.

'Lastig moment'

De advocaat van Breivik zei dat dit waarschijnlijk een lastig moment zal zijn voor de nabestaanden, maar hij benadrukte dat zijn cliënt het recht heeft om een verklaring te geven.

De advocaat van Breivik kwam aan het woord na de openingsverklaring van de openbaar aanklager, die enkele uren in beslag nam. Daarin kwam heel gedetailleerd aan de orde waar en hoe de slachtoffers om het leven zijn gekomen.

Deel deze pagina

Video

  • video Breivik erkent rechters niet Rond 09.00 uur vanmorgen kwam Breivik de rechtszaal in voor het begin van zijn eerste procesdag. Hij kreeg al... vrij snel het woord en maakte duidelijk dat hij de rechtbank niet erkent. Hij zei ook dat hij onschuldig is.
  • video Jeroen Wollaars: alleen emotie bij eigen propagandafilm Verslaggever Jeroen Wollaars volgt in Oslo de rechtszaak tegen Anders Breivik.
  • video Breivik pleit onschuldig Anders Breivik gaf vanmorgen in de rechtbank toe dat hij in Oslo en op het eiland Utoya 77 mensen had gedood,... maar pleitte toch onschuldig.

Audio

  • Proces tegen Anders Breivik begonnen In Oslo is vanochtend het proces tegen Anders Breivik begonnen. Bij het begin van zijn proces bij de rechtbank in Oslo maakte... Breivik een extreem-rechts gebaar. Toen zijn handboeien afgingen, maakte hij een saluutgebaar met zijn vuist op de borst en dan naar voren.
  • 'Breivik onder indruk van eigen film' In de rechtbank in Oslo is de openbaar aanklager in de zaak Breivik bezig met zijn openingsstatement. Anders Breivik pleegde een... bomaanslag in Oslo en schoot daarna 69 jongeren dood op het eiland Utøya. Correspondent Rolien Créton volgt de zaak.

Video en Audio

Meer video en audio