Turkije zet vier generaals vast

De vorig jaar overleden Erbakan.»
De vorig jaar overleden Erbakan. Wikimedia Commons

In Turkije zijn vier generaals vastgezet in afwachting van hun proces wegens de staatsgreep van vijftien jaar geleden, waarbij de islamitische premier Erbakan werd afgezet. Het Turkse OM wil met de maatregel voorkomen dat de generaals en veertien andere hoge officieren naar het buitenland vluchten.

De militairen verboden na de machtsgreep de islamitische partij van Erbakan. Het leger zei dat het optrad om de scheiding tussen geloof en staat te verdedigen in Turkije.

Borg

Bij de militaire staatsgreep van 1997 werd geen geweld gebruikt. Premier Erbakan was de wegbereider voor het succes van de partij van de huidige premier Erdogan.

Erdogan is de leider van de islamitische partij AKP, maar hij zegt dat hij geen islamitische staat van Turkije wil maken.

De hechtenis van de achttien hoge militairen kan maanden duren. In Turkije bestaat niet de mogelijkheid om na het betalen van borg te worden vrijgelaten.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio