Turkije zet vier generaals vast

De vorig jaar overleden Erbakan.»
De vorig jaar overleden Erbakan. Wikimedia Commons

In Turkije zijn vier generaals vastgezet in afwachting van hun proces wegens de staatsgreep van vijftien jaar geleden, waarbij de islamitische premier Erbakan werd afgezet. Het Turkse OM wil met de maatregel voorkomen dat de generaals en veertien andere hoge officieren naar het buitenland vluchten.

De militairen verboden na de machtsgreep de islamitische partij van Erbakan. Het leger zei dat het optrad om de scheiding tussen geloof en staat te verdedigen in Turkije.

Borg

Bij de militaire staatsgreep van 1997 werd geen geweld gebruikt. Premier Erbakan was de wegbereider voor het succes van de partij van de huidige premier Erdogan.

Erdogan is de leider van de islamitische partij AKP, maar hij zegt dat hij geen islamitische staat van Turkije wil maken.

De hechtenis van de achttien hoge militairen kan maanden duren. In Turkije bestaat niet de mogelijkheid om na het betalen van borg te worden vrijgelaten.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 906 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2638 keer afgespeeld

Meer video en audio