NOS NieuwsAangepast

'Kilometervergoeding naar 24 cent'

Nederlanders die met een auto naar het werk gaan, moeten daarvoor een hogere vergoeding krijgen. Dat zegt de vakcentrale MHP. De belastingvrije vergoeding staat nu op 19 cent per kilometer, maar volgens de MHP zou die vergoeding vanwege de gestegen brandstofkosten omhoog moeten naar 24 cent per kilometer.

In 2004 is de fiscaal vrijgestelde kilometervergoeding op 18 cent gezet en in 2006 is dat bedrag voor het laatst verhoogd naar 19 cent. De brandstofprijs is sinds die tijd gemiddeld ruim 43 procent gestegen.

Belasting

"De vergoeding moet meegroeien met de werkelijke kosten", zegt MHP-bestuurder Eddy Haket. Hij heeft berekend dat de gemiddelde werknemer inmiddels zelf zo'n 350 euro per jaar kwijt is, omdat de werkgever niet genoeg reiskosten vergoedt. "Sommige mensen moeten nu betalen om te mogen werken", aldus Haket.

Werkgevers mogen meer vergoeding uitkeren dan 19 cent per gereden kilometer. De werkgever moet daarover belasting betalen dat hij daarna op het loon inhoudt.

Volgens de ANWB is een verhoging naar 24 cent niet nodig. Het huidige tarief voldoet voor veel mensen nog prima, zegt de verkeersorganisatie. De hogere brandstofprijs wordt namelijk voor een deel gecompenseerd doordat nieuwe auto's zuiniger zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl