NOS NieuwsAangepast

Kabinetsplan tegen tekort technici

Het kabinet begint met een campagne om zoveel mogelijk mensen te stimuleren een baan in de techniek te kiezen. Samen met scholen en het bedrijfsleven is een plan opgezet om een tekort aan technisch personeel tegen te gaan.

Als er geen actie wordt ondernomen is er in 2016 naar verwachting een tekort van 170.000 technici, zoals dakdekkers, bankwerkers en storingsmonteurs. Dat komt doordat te weinig jongeren voor een technische opleiding kiezen en doordat er de komende jaren veel technici met pensioen gaan.

De ministeries van Economische Zaken, Werkgelegenheid en Onderwijs presenteren vanmiddag een plan, dat bestaat uit voorlichting, opleiding en vasthouden van jongeren die voor techniek kiezen.

Praktijklessen

De komende jaren bezoeken technici zo'n 3500 basisschoolklassen. Ze vertellen over hun werk en proberen zoveel mogelijk kinderen te stimuleren om een technische opleiding te volgen.

Volgens minister Van Bijsterveldt hebben kinderen nu vaak een negatief beeld van werken in de techniek. "We gaan nu kinderen in gesprek brengen met enthousiaste technici. Zo kunnen ze zelf zien en horen wat een carrière in de techniek werkelijk inhoudt."

De technische opleidingen worden ook aantrekkelijker gemaakt. Leerlingen krijgen vaker de kans om praktijklessen naast hun reguliere opleiding te volgen. In het mbo komt meer ruimte voor techniekopleidingen. Dat gaat ten koste van opleidingen voor banen waar minder vraag naar is.

Aanbevelingen

Het kabinet wil er ook voor zorgen dat studenten na een technische opleiding ook echt gaan werken in de techniek. Nu gaan studenten vaak ergens anders aan de slag. Om dat te voorkomen moet het onderwijs en het bedrijfsleven beter gaan samenwerken.

Het kabinetsplan is gemaakt in reactie op aanbevelingen van het bedrijfsleven. Hoeveel geld het kabinet uittrekt voor de stimulering is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl