Proces-Breivik van start

Anders Breivik in de rechtszaal»
Anders Breivik in de rechtszaal NOS

In Noorwegen is het proces tegen Anders Breivik begonnen. Hij moet zich verantwoorden voor de aanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya waarbij vorig jaar in totaal 77 mensen omkwamen.

Om 09.00 uur wordt Breivik voorgeleid in een speciaal verbouwde rechtszaal in Oslo. De eerste zittingsdag wordt uitgezonden op de Noorse tv en wordt ook met Engelstalige simultaanvertaling gestreamd op NOS.nl.

Getuigen

Het proces zal tien weken in beslag nemen. Tijdens deze eerste week zal Breivik zelf getuigen over zijn gewelddaden van 22 juli.

In de komende weken komen deskundigen en getuigen aan het woord. Eerst wordt de aanslag in Oslo behandeld, waarbij acht doden vielen. Daarna komt de schietpartij op Utøya aan bod, die aan 69 mensen het leven kostte.

Proces-Breivik in cijfers

 • Rechtszaal 250 in Oslo is speciaal verbouwd voor het proces.
 • De zaal heeft 190 zitplaatsen.
 • In de rechtbank zijn ook 2 verdiepingen verbouwd om ruimte te bieden aan 1000 à 1400 belangstellenden die er tien weken lang de pleidooien en getuigenissen zullen volgen.
 • Een geschatte 800 journalisten uit de hele wereld, van zo'n 200 media, zullen ter plaatse verslag doen van de rechtszaak.
 • 2500 nabestaanden, overlevenden en betrokkenen kunnen het proces volgen via een videoverbinding met 17 lokale rechtbanken, verspreid over Noorwegen.
 • Het OM roept zo'n 90 getuigen op; de verdediging ongeveer 40.
 • Volgens de planning kan de zaak rond 22 juni afgerond worden.
 • 5 rechters beslissen over het lot van Breivik: 2 professionele rechters en 3 lekenrechters.
 • Hun uitspraak wordt enkele weken na de laatste zittingsdag verwacht, op z'n laatst op 22 juli, een jaar na de feiten.

Deel deze pagina

Foto

Lange rijen bij rechtbank, journalisten en nabestaanden wachten samenLange rijen bij rechtbank, journalisten en nabestaanden wachten samen

Lange rijen bij rechtbank, journalisten en nabestaanden wachten samen

Jeroen Wollaars / NOS

Video

Proces Breivik begint vandaag

In Noorwegen begint om 09.00 uur het proces tegen Anders Breivik. Hij liet vorig jaar een bom afgaan in het regeringscentrum van... Oslo en hij vermoordde daarna tientallen jongeren op het eiland Utoya. Daarbij kwamen in totaal 77 mensen om het leven.

Audio

 • Proces tegen Anders Breivik begonnen In Oslo is vanochtend het proces tegen Anders Breivik begonnen. Bij het begin van zijn proces bij de rechtbank in Oslo maakte... Breivik een extreem-rechts gebaar. Toen zijn handboeien afgingen, maakte hij een saluutgebaar met zijn vuist op de borst en dan naar voren.
 • 'Breivik erkent de rechters niet' De rechtzaak tegen Anders Breivik is in Oslo begonnen. Correspondent Rolien Créton volgt het proces.
 • 'Enorme belangstelling voor proces-Breivik' Vanochtend begint in Oslo de rechtszaak tegen Anders Breivik; de man die op 22 juli vorig jaar 77 mensen doodde. "Om Noorwegen te... beschermen tegen de multiculturele samenleving", zoals hij zelf zegt. Correspondent Rolien Créton staat bij de rechtbank in Oslo.
 • Dana overleefde de aanslag van Breivik Anders Breivik staat vandaag voor de rechtbank. De jongeren die het bloedbad op het eiland konden ontvluchten, werden gered door... kampeerders. Zij verbleven een paar honderd meter verderop aan land. Ook plaatselijke bewoners rondom die camping kwamen de jongeren via bootjes tegemoet. Correspondent Rolien Créton ging naar camping Utvika waar ze een overlevende een een redder ontmoette.
 • 22 juli 2011, de dag dat Breivik toesloeg Het wordt een zware dag voor de Noren; het proces tegen Anders Breivik begint. Breivik doode op 22 juli 77 mensen in koelen bloede;... vooral jonge mensen. We gaan terug naar die inktzwarte vrijdag in Oslo.
 • Is Noorwegen veranderd na de aanslagen? Tien weken gaat het proces tegen Anders Breivik duren. In die weken zal Noorwegen opnieuw moeten beleven wat er op die 22 juli... gebeurde 77 mensen kwamen om het leven, bij de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya. Over Noorwegen na de aanslagen praten we met journalist en Noorwegen-kenner Cees van der Wel.

Video en Audio

Meer video en audio