NOS WielrennenAangepast

Gasparotto wint Amstel Gold Race

Enrico Gasparotto heeft de 47ste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven.

De Italiaan won na 256 kilometer koers het sprintje van de toppers op de Cauberg.

De koers kwam pas laat op gang. De hele dag reed een groep van negen man voorop van wie de imposant rijdende Romain Bardet pas op zeven kilometer van de meet capituleerde. Vanaf dat moment lieten de toppers zich pas zien.

Óscar Freire sloeg een gaatje en hield het zeer lang vol, maar in de slotmeters van de Cauberg gingen Gasparotto, Jelle Vanendert, Peter Sagan en Philippe Gilbert hem voorbij. Tweevoudig winnaar Gilbert ging de sprint aan, maar viel stil, waarna Gasparotto Vanendert van de winst afhield.

Negen vluchters

Halverwege de koers bedroeg de voorsprong van de negen vluchters, waaronder ook Raymond Kreder, meer dan dertien minuten. Het tempo in het peloton ging dan ook iets omhoog, maar de toppers raakten niet in paniek en hielden zich koest.

Van de vluchters bleken de Fransman Bardet en de Amerikaan Howes veruit de beste benen te hebben. Op de heuveltjes kwamen zij continu als eerste boven en toen de voorsprong was geslonken tot een halve minuut gingen ze er dan ook samen vandoor.

Met vijftien kilometer voor de boeg moest ook Howes lossen, maar Bardet was een taaie. Pas op zes kilometer van de meet werd ook hij gegrepen, waarna de finale kon beginnnen.

Freire alleen

Boasson Hagen roerde zich in de groep met de toppers en ook Sagan en Voeckler probeerden weg te rijden. De jump van Freire was echter de eerste die kans van slagen had. In een mum van tijd had de Katjoesja-renner 0.10 te pakken.

Freire, die in tien deelnames altijd in de top-20 finishte, hield het groepje met de favorieten en onze landgenoten Dekker, Terpstra en Mollema lange tijd achter zich. In de laatste meters van de Cauberg ging het evenwel alsnog mis.

Gilbert, winnaar van de laatste twee edities, ging als een bezetene achter de Spanjaard aan, maar toen hij de vluchter te pakken had, viel de Belg stil.

Vervolgens leek Sagan de beste papieren te hebben. De Slowaak werd echter op de streep voorbijgereden door Gasparotto en de Belg Vanendert. Freire finishte nog knap als vierde. Bauke Mollema was de beste Nederlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl