NOS NieuwsAangepast

Ramp met Titanic herdacht

Het is precies 100 jaar geleden dat de Titanic tegen een ijsberg voer en zonk. Dat werd onder meer herdacht op een cruiseschip op de plek waar de Titanic naar de bodem van de Atlantische Oceaan zonk. De bemanning en passagiers van het schip Balmoral, dat de route van de Titanic vanaf de Britse haven Southampton naar New York overdoet, hielden twee herdenkingsplechtigheden.

De eerste was vannacht, precies honderd jaar nadat Titanic tegen de ijsberg botste. De tweede ceremonie volgde bijna drie uur later, op het tijdstip waarop het schip in 1912 zonk en iets meer dan 1500 mensen omkwamen. Ook op het cruiseschip Journey, dat vanuit New York naar de rampplek is gevaren, is stilgestaan bij het ongeluk.

Rouwkransen

Na een korte herdenkingsdienst en een moment van stilte werden drie rouwkransen in de oceaan geworpen terwijl de scheepstoeter van de Balmoral klonk. Alle 1309 passagiers - even veel als aan boord van de Titanic waren - hadden zich daarvoor verzameld op het achterdek van het schip. Ter afsluiting werd Nearer My God To Thee gezongen, de hymne die het orkest van de Titanic volgens de overlevering speelde toen het schip ten onder ging.

Gisteren was er al een herdenking in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, waar het schip werd gebouwd. Duizenden mensen kwamen naar de St. Anne's Kathedraal, waar een koor een requiem vertolkte. Daarna was er een fakkeltocht naar het stadhuis van Belfast, waar een monument staat voor de slachtoffers van de Titanic. In de Waterfront Hall was er een concert dat live op tv werd uitgezonden, met onder anderen optredens van Bryan Ferry en Joss Stone.

Herdenkingstuin

In Belfast wordt vandaag een herdenkingstuin geopend waar de namen van de 1512 slachtoffers op vijf bronzen plaquettes staan vermeld. Ook in Southampton, waar het schip in 1912 vertrok, wordt in een ceremonie stilgestaan bij de ramp.

In Nederland werd gisteren een herdenkingsdienst gehouden in Vlissingen. Ook in het Maritiem Museum Rotterdam werd stilgestaan bij de ramp met de Titanic. Daar is momenteel een tentoonstelling over de drie Nederlanders die omkwamen bij de ramp.

Eerder deze week hield de Zwitserse lichtkunstenaar Gerry Hofstetter al een eigen herdenking. Voor de kust van Groenland projecteerde hij een afbeelding van het schip op een 150 meter lange ijsberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl