NOS NieuwsAangepast

Eerste speech Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor het eerst in het openbaar gesproken. Op de staatstelevisie was te zien dat hij een toespraak hield op een groot plein in de hoofdstad Pyongyang.

De speech was ter ere van de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van het land en de grootvader van de nieuwe leider. Voor een publiek van tienduizenden mensen benadrukte hij het belang van het versterken van het militaire apparaat. "Dat is de eerste, tweede en derde prioriteit", zei Kim Jong-un. Noord-Korea is volgens hem klaar om in elk type oorlog zowel defensief als offensief overeind te blijven.

Lovende woorden

Verder sprak Kim Jong-un lovende woorden over zijn grootvader. Hij is de leider van Noord-Korea sinds zijn vader Kim Jong-il eind vorig jaar overleed.

De toespraak van de nieuwe leider kwam onverwacht. De vader van Kim Jong-un hield zich op vergelijkbare bijeenkomsten de afgelopen jaren stil.

Uitzondering

Een raketlancering had deze week het hoogtepunt moeten zijn van de feestelijkheden in het communistische land. Maar kort na het opstijgen stortte de raket in zee.

Het falen van de lancering is een groot gezichtsverlies voor het bewind van Noord-Korea. Bij wijze van uitzondering waren er zelfs buitenlandse journalisten toegelaten om alles vast te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl