NOS NieuwsAangepast

Noodweer op komst in midden VS

In de VS maken verschillende staten zich op voor hevige stormen de komende uren. In het midden van het land, van Minnesota tot Texas, zijn waarschuwingen afgegeven.

De weerdienst van de Amerikaanse overheid noemt de stormen "levensgevaarlijk". Er worden windsnelheden verwacht van ruim 110 kilometer per uur en hagelstenen zo groot als tennisballen.

Weerkundigen denken dat er vooral in Kansas en Oklahoma veel overlast zal zijn. In Oklahoma City zijn speciale tornado-sirenes afgegaan, die mensen waarschuwen voor dreigende wervelwinden. Er zijn vandaag al drie kleine tornado's gezien. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

24 uur van tevoren

Gisteren trok al een wervelwind over Oklahoma, die gebouwen beschadigde. Negentien mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld, voornamelijk voor kneuzingen. Twintigduizend inwoners van het stadje Norman kwamen zonder stroom te zitten.

Het is de tweede keer dat de Amerikaanse overheid een dergelijke waarschuwing meer dan 24 uur van tevoren geeft. De vorige keer was in april 2006. Toen raasden bijna honderd tornado's over het zuidoosten van de VS. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en raakten meer dan duizend huizen beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl