NOS NieuwsAangepast

PvdA tegen Hedwigecompromis

De PvdA zal niet meewerken aan het compromis over Hedwigepolder. De PvdA stelde aanvankelijk dat ze onder voorwaarden bereid was om er nog eens over te denken, maar vanavond heeft PvdA-leider Samsom laten weten dat hij het kabinet niet uit de brand zal helpen.

Het compromis lijkt daarmee van de baan, omdat gisteravond de PVV al liet weten faliekant tegen het onder water zetten van een deel van de polder te zijn. Ook de SP en GroenLinks zijn niet bereid het kabinet te hulp te schieten.

Oplossing

Staatssecretaris Bleker heeft wekenlang in Brussel onderhandeld over een oplossing waarbij tweederde van de polder gespaard zou blijven. Gisteren ging de ministerraad daarmee akkoord. Maar nu blijkt dat Bleker zonder voldoende steun vanuit Den Haag heeft geopereerd.

Het vorige kabinet beloofde Brussel de Hedwigepolder in Zeeuw-Vlaanderen terug te geven aan de natuur. Het zou een compensatie zijn voor baggerwerkzaamheden in de Westerschelde. Maar na hevige protesten uit Zeeland, en van het CDA-Kamerlid Koppejan, kwam het kabinet daarop terug.

Onhaalbaar

Tien dagen geleden werd bekend dat Bleker aanstuurt op een oplossing die zowel tegemoet komt aan de gevoelens in Zeeland als aan de eisen van de Europese Unie. Volgens Bleker had Brussel er wel oren naar, maar in Nederland is dit compromis onhaalbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl