NOS WielrennenAangepast

Ducrot en zijn Gold Race-lijst

Al die zogenaamde kenners die het allemaal zo goed weten. Wat een arrogantie om te denken dat de één wel weet hoe het zit en denkt te kunnen voorspellen wie er goed is in de Amstel Gold Race, en de ander niet. Ik kom met iets anders: de lijst van de hoop.

door Maarten Ducrot

Astana Pro Team lijkt zo'n bleek team, maar nu hebben ze toch een paar outsiders die ervoor kunnen zorgen dat er veel mee zijn in de finale. Gasparotto met nog twee of drie ploegmaats (Gavazzi, Iglinsky en Petrov) zorgt voor dé verrassing van de laatste tien jaar. 23. Gasparotto, Enrico, 24. Gavazzi, Francesco, 25. Iglinskiy, Maxim en 27. Petrov, Evgeni.

38. Sicard, Romain: eindelijk is de wereldkampioen bij de beloften van 2009 op niveau en sluipt hij weg op de Keutenberg.

51. Dekker, Thomas. Het nummer van de kopman. Goed om te zien dat zijn niveau weer okee is. Ook het rijden in de natte Brabantse Pijl maakte duidelijk dat hij koershardheid begint te krijgen. Hij wil graag in de luwte blijven, maar in deze AGR treedt hij in de schijnwerpers.

71. Florencio, Xavier. De meest bescheiden en nijvere renner ooit. Één brok ervaring en taaiheid. Won uit het niets in San Sebastian. Nu zes jaar later bevestigt hij wat voor het grote publiek verborgen is gebleven.

88. Ulissi, Diego. Niet zijn kopman Damiano Cunego, die blijft hangen achter één van de vele geparkeerde auto's, maar Diego krijgt de kans om aan de finale te beginnen. De favorieten kijken naar elkaar en deze talentvolle winnaar, die dat alleen zelf nog niet weet, springt weg.

104. Meersman, Gianni. 'Merri' voor intimi was lang op de sukkel met zijn rug. FDJ hield jarenlang de hand boven het hoofd van dit supertalent, maar liet hem voor 2012 naar Lotto gaan. Daar won hij voor het oog van de tandenknarsende Madiot (zijn voormalige ploegleider) dit jaar op sterke wijze de sprint van een elitegroep. Eindelijk!!!. Maar deze week in de Brabantse Pijl was hij helemaal de weg kwijt en stapte af. Alleen maar om in de AGR nog sterker terug te keren.

105. Van De Walle, Jurgen. Pechvogelende hardrijder en voormalig talentknaap, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen, zit in de lange ontsnapping die nu eindelijk eens een keer in de AGR tot het einde draagt.

117. Valverde, Alejandro. Is het salonfähig om het te zeggen? Ik hoop dat Alejandro zijn gram haalt. Wat je ook van het Spaanse wielrennen mag denken, hij is er heilig van overtuigd dat hij niets fout heeft gedaan. Dus is hij zo boos dat hij alle afwachtende favorieten er afrijdt op de Cauberg: woedende ontlading.

123. Devenyns, Dries. Met gebroken schouder en al, nog over vanuit Parijs Nice, poeft hij er ineens tussenuit en niemand, ook hijzelf niet, hield er rekening mee dat hij het zou gaan halen.

134. Kruijswijk, Steven. Eerste AGR en hij moet leergeld betalen, dus vliegt hij erin op de Fromberg voor een mooie solo. Gesink gebruikt hem als bruggenhoofd en wint.

144. Horner, Christopher spoelt de wrange smaak weg van zijn verloren leiderstrui op de slotdag van de Tirreno en verwijst nu Nibali op zijn beurt naar de tweede plaats.

155. Lovkvist, Thomas. Ik zag hem vandaag lopen. De Thomas Dekker van Zweden die helemaal geen tenenkrommende faux pas nodig heeft om weg te deemsteren. Ineens is 'ie er weer. Op de Keutenberg brengt hij het spel op de wagen.

162. Kroon, Karsten klopt nu wel die andere Katusha-renner en verwijst Joaquim Rodríguez naar een ereplaats.

171. Carrara, Matteo. Iedereen kijkt naar Johnny Hoogerland in de finale maar Carrara, de Italiaanse glamourboy, maakt het af.

204. De Waele, Bert werd hier vierde in 2010 op 34 jarige leeftijd. Daarna vreselijke val en dito herstelproces. Hij kent veel twijfels maar na deze Amstel niet meer want hij sprint zich naar het podium.

215. Geschke, Simon, zoon van een Berlijnse baancrack, lijkt niet zo'n hoogvlieger. Maar met zijn oerdegelijke Duitse inborst werkte hij gestaag aan zijn niveau. En zie, vorig jaar won hij het ontzettend lastige ochtendritje in het Criterium International. Hij zit in de kopgroep en houdt tot het laatst stand.

227. Kern, Christophe raakte na een zeer goede Dauphine (vijfde) in de Tour 2011 geblesseerd aan de knie. Pas in de winter weer trainen maar pas na zeven maanden weer aan het koersen. Hij draaft op als vervanger voor Sebastien Turgot en staat gelijk op het podium, tien jaar nadat hij als belofte Luik-Bastenaken-Luik won.

235. Serry, Pieter. Wil ronderenner worden, stond al op het podium van de jongste Brabantse Pijl. Is pas 23. En hij is in het wiel van Kroon gesprongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl