NOS NieuwsAangepast

Duits schip bij Syrië verdacht

De Duitse regering onderzoekt of een Duits schip het VN-wapenembargo tegen Syrië heeft geschonden. Het heeft mogelijk wapens en munitie vervoerd die bestemd waren voor Syrië. De wapens zouden zijn geleverd door Iran en bestemd zijn voor het Syrische regime.

Het vrachtschip uit Duitsland ligt nu voor anker op de Middellandse Zee, zo'n 80 kilometer van de Syrische havenstad Tartus. Het werd tegengehouden in opdracht van de Duitse scheepsmakelaar die vrachten voor dit schip regelt. Overlopers van het Syrische regime zouden een tip over het schip hebben gegeven.

De wapens zouden aan boord zijn gebracht in de haven van Djibouti. Een Iraans schip had ze daar afgeleverd.

'Geen wapens'

Het schip is gehuurd door een Oekraïnse maatschappij. Dat bedrijf zegt dat er geen wapens aan boord zijn. De vracht zou bestaan uit elektronische apparatuur die naar de Turkse havenstad Iskunderun moet.

De Verenigde Naties heeft recentelijk een wapenembargo ingesteld tegen Syrië omdat het regime van president Assad geweld gebruikt tegen de eigen bevolking. Ook tegen Iran geldt een wapenembargo vanwege het omstreden atoomprogramma van dat land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl