NOS NieuwsAangepast

Waarnemingsmissie VN naar Syrië

De VN Veiligheidsraad is het eens geworden over een resolutie over Syrië. De leden stemden unaniem voor het sturen van een waarnemingsmissie. Dertig onbewapende waarnemers moeten toezien op de naleving van het bestand tussen de regering en de oppositie.

De Veiligheidsraad overweegt verdere stappen als de Syrische regering niet stopt met het geweld. In de resolutie veroordeelt de raad de schendingen van mensenrechten door alle partijen.

Beperkt

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van het bewind in Syrië, had moeite met de ontwerptekst, omdat vooral eisen aan het regime in Damascus werden gesteld.

Na aanpassingen is ook Rusland akkoord gegaan. De Russische VN-ambassadeur benadrukte wel dat de steun van Rusland aan ingrijpen door de VN beperkt is.

In het verleden had ook China moeite met VN-resoluties tegen Syrië, maar dat land ging vandaag eveneens akkoord met het sturen van waarnemers.

Aan de slag

VN-Secretaris Generaal Ban Ki-moon en VN-bemiddelaar Kofi Annan hebben verheugd gereageerd op de resolutie. Zij willen dat de waarnemers zo snel mogelijk aan de slag gaan.

Ban Ki-moon zei dat de Syrische regering hoofdverantwoordelijk is voor het beëindigen van het geweld en dat het regeringsleger zijn troepen moet terugtrekken.

Nog niet teruggetrokken

De waarnemingsmissie is onderdeel van het vredesplan van Kofi Annan. Hij wilde eigenlijk 250 waarnemers sturen. Voor zo'n missie is een nieuwe resolutie nodig.

Het belangrijkste van het vredesplan is een staakt-het-vuren, dat afgelopen donderdag inging. Het Syrische leger is sindsdien gestopt met grootscheepse beschietingen, maar tegen de afspraken in hebben de militairen en tanks zich nog niet teruggetrokken uit de steden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl