Bossche jeugdbende langer bekend

Leden van de gewelddadige Amerikaanse jeugdbende MS-13»
Leden van de gewelddadige Amerikaanse jeugdbende MS-13 AFP

De gemeente Den Bosch maakt zich al langer zorgen over uit de hand gelopen gedrag van jongeren in de wijk Kruiskamp. In de wijk imiteren scholieren praktijken van de Amerikaanse criminele bende MS-13. Zo worden kinderen gedwongen om iemand 13 seconden te slaan of iets te stelen, voordat ze deel mogen uitmaken van een groep.

Het college van burgemeester en wethouders schrijft in een brief (.pdf) dat er al in 2010 bij verschillende scholen problemen waren. Op twee basisscholen kwam het imitatiegedrag aan het licht, toen kinderen erover vertelden tijdens weerbaarheidstrainingen. Ze durfden er thuis niet over te praten.

In elkaar geslagen

Het gaat zowel om allochtone als autochtone kinderen die gedwongen werden tot geweld en criminele handelingen. Op één school zijn alle jongens uit groep 7 in aanraking gekomen met de MS-13 groep. Drie kinderen zijn in elkaar geslagen.

Volgens de gemeente zijn de problemen in 2010 met succes aangepakt, maar het college van B&W maakt zich nog steeds zorgen. De burgemeester van Den Bosch schrijft in de brief dat de huidige aanpak wordt "geïntensiveerd". Dat houdt in dat er onder meer weerbaarheidstrainingen worden gegeven die speciaal gericht zijn op omgaan met groepsdruk. Ook worden er extra wijkagenten ingezet op straat.

Deel deze pagina

Video

Den Bosch bezorgd over jongeren Kruiskamp

De gemeente Den Bosch maakt zich zorgen over een groep jongeren in de wijk Kruiskamp. Scholieren doen daar een Amerikaanse... criminele bende na; MS-13. Dat was eerder deze week al in het nieuws.Om bij de Nederlandse versie van die bende te horen, moeten kinderen bijvoorbeeld iemand 13 seconden mishandelen of iets te stelen.

Audio

  • Al eerder poblemen in Den Bosch Deze week kregen ouders van basisscholen in Den Bosch een waarschuwing van de gemeente. Een groep kinderen in de stad zou zich... spiegelen aan een gewelddadige Amerikaanse bende met de naam MS-13. Vandaag bleek dat de gemeente zich er al langer zorgen over maakt: twee jaar geleden waren er vergelijkbare problemen. Verslaggever Theo Verbruggen was vandaag in Den Bosch.

Video en Audio

Meer video en audio