Franchising steeds populairder

Eén van de vele franchisezaken in Nederland»
Eén van de vele franchisezaken in Nederland ANP

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Een winkel runnen van bijvoorbeeld Jamin of een New York Pizza-restaurant, en toch eigen baas zijn. Dat fenomeen heet franchise en wint enorm aan populariteit. Tien jaar geleden telde Nederland zo'n 16.000 franchisevestigingen, inmiddels zijn het er bijna 30.000.

"In ons land zijn 600 (winkel)formules met franchise-ondernemers actief. Daarvan zijn er 150 met grote uitbreidingsplannen, waarvoor ze nog zelfstandige ondernemers zoeken'', zegt beursorganisator Guido van der Horst.

Op de beurs 'Onderneem 't', gisteren en vandaag bij Intres in Hoevelaken, staan stands van bekende ketens als DA, Jamin, Spar, Febo en Bruna. Maar er zijn ook wat minder bekende namen die graag willen uitbreiden in Nederland, als Zizzi, Kaldi koffie & thee en Anytime Fitness.

Steun

"Als je je bij bijvoorbeeld Bruna aansluit, heb je het voordeel van een bekende naam onder consumenten. Het bedrijf steunt je bij de logistiek, inrichting van de winkel, reclame, dat soort dingen. Maar je bent zelf wel ondernemer en dus verantwoordelijk voor het resultaat. Al zal een bedrijf je altijd helpen als het niet zo goed gaat. Maar veel zaken worden uit handen genomen, dus kan de ondernemer zich volledig concentreren op de klant."

Franchise is overgewaaid uit de VS. Niet alleen in de detailhandel en horeca, ook in tal van andere sectoren duiken frachisers op: bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening en de zorg.

Moet een ondernemer die een nieuwe winkel start, ook zelf geld meebrengen? Jazeker. Dat kan oplopen tot een derde of een kwart van het benodigde kapitaal. Dus: wie bijvoorbeeld een boekwinkel start, zal 40.000 of 50.000 euro moeten inleggen. "De rest, bijvoorbeeld 110.000 euro, wordt dan geleend door een bank'', aldus Van der Horst.

Zelfs in deze moeilijke economische onstandigheden zullen de banken bijspringen, omdat vaak de franchisegever, de keten dus, een overeenkomst met de bank heeft. En tal van ketens hebben natuurlijk bewezen zo stevig te staan als een huis, waardoor financiering is stuk eenvoudiger is dan dat een zelfstandige ondernemer met een eigen idee aanklopt bij de bank.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Als franchiser koop je een grote bekende naam' Je runt een winkel van bijvoorbeeld Jamin of een New York Pizza-restaurant en tóch ben je eigen baas. Dat fenomeen heet... 'franchise' en wint enorm aan populariteit. Verslaggever Jeroen Schutijser op bezoek bij de franchisebeurs in Hoevelaken.

Video en Audio

Meer video en audio