Videla: duizenden mensen gedood

Oud-dictator Jorge Videla»
Oud-dictator Jorge Videla AFP

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft voor het eerst toegegeven dat tijdens zijn bewind duizenden mensen zijn gedood. Dat deed hij in een interview voor een boek van de Argentijnse journalist Ceferino Reato.

Videla gaf toe dat 7000 à 8000 mensen zijn verdwenen en gedood. Alle sporen werden gewist om geen protesten in binnen- en buitenland uit te lokken.

Vuurpeleton

De Argentijnse krant La Nacion meldt dat Videla heeft gezegd "dat er geen andere oplossing mogelijk was om een anarchistische maatschappij te disciplineren".

De mensen binnen het militare regime waren het erover eens dat het de prijs was die betaald moest worden. "We moesten een grote groep mensen uitschakelen, zonder dat de massa daarvan afwist. Deze mensen konden niet worden berecht of voor het vuurpeleton worden gezet", heeft Videla volgens de krant gezegd.

Zones

Journalist Reato interviewde ook andere betrokkenen bij de coup in 1976. Volgens hen werd een paar maanden voor het afzetten van president Isabel Perron het land op papier opgedeeld in vijf zones. Voor elke zone werd een lijst aangelegd van mensen die onmiddellijk na de staatsgreep moesten worden gearresteerd. Op die lijsten stonden vakbondsleiders, zakenmensen, ambtenaren, hoogleraren, politieke voormannen en studentenleiders.

Volgens Videla is niet bijgehouden waar de laatste rustplaats van de ontvoerde en gedode tegenstanders is. Het werkelijke aantal slachtoffers wordt overigens hoger geschat dan de 7000 à 8000 die Videla nu noemt. De 86-jarige oud-dictator werd in 2010 veroordeeld voor de dood van een aantal gevangenen. Hij zit in Argentinië een levenslange gevangenisstraf uit.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2855 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3738 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2960 keer afgespeeld

Meer video en audio