Videla: duizenden mensen gedood

Oud-dictator Jorge Videla»
Oud-dictator Jorge Videla AFP

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft voor het eerst toegegeven dat tijdens zijn bewind duizenden mensen zijn gedood. Dat deed hij in een interview voor een boek van de Argentijnse journalist Ceferino Reato.

Videla gaf toe dat 7000 à 8000 mensen zijn verdwenen en gedood. Alle sporen werden gewist om geen protesten in binnen- en buitenland uit te lokken.

Vuurpeleton

De Argentijnse krant La Nacion meldt dat Videla heeft gezegd "dat er geen andere oplossing mogelijk was om een anarchistische maatschappij te disciplineren".

De mensen binnen het militare regime waren het erover eens dat het de prijs was die betaald moest worden. "We moesten een grote groep mensen uitschakelen, zonder dat de massa daarvan afwist. Deze mensen konden niet worden berecht of voor het vuurpeleton worden gezet", heeft Videla volgens de krant gezegd.

Zones

Journalist Reato interviewde ook andere betrokkenen bij de coup in 1976. Volgens hen werd een paar maanden voor het afzetten van president Isabel Perron het land op papier opgedeeld in vijf zones. Voor elke zone werd een lijst aangelegd van mensen die onmiddellijk na de staatsgreep moesten worden gearresteerd. Op die lijsten stonden vakbondsleiders, zakenmensen, ambtenaren, hoogleraren, politieke voormannen en studentenleiders.

Volgens Videla is niet bijgehouden waar de laatste rustplaats van de ontvoerde en gedode tegenstanders is. Het werkelijke aantal slachtoffers wordt overigens hoger geschat dan de 7000 à 8000 die Videla nu noemt. De 86-jarige oud-dictator werd in 2010 veroordeeld voor de dood van een aantal gevangenen. Hij zit in Argentinië een levenslange gevangenisstraf uit.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio