NOS NieuwsAangepast

V-raad stemt over Syrië

De VN-Veiligheidsraad stemt de komende dag over een ontwerpresolutie die voorziet in het sturen van waarnemers naar Syrië. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice gezegd. Volgens de ontwerptekst worden er maximaal dertig waarnemers naar Syrië gestuurd, als onderdeel van het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan.

De leden van de raad hebben urenlang vergaderd achter gesloten deuren, maar er is nog geen overeenstemming over de definitieve tekst. Rusland zou moeite hebben met het stellen van eisen aan het regime in Damascus. Rusland en China voorkwamen eerder dat de Veiligheidsraad zware sancties nam tegen Syrië. Beide landen hebben zich echter wel achter het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan geschaard.

Niet teruggetrokken

Annan vroeg de Veiligheidsraad in te stemmen met de waarnemersmissie en van Assad te eisen dat hij zijn troepen terugtrekt uit de steden, zoals afgesproken in het vredesplan. Het Syrische leger is na het ingaan van het bestand gestopt met grootscheepse beschietingen, maar tegen de afspraken in hebben de militairen en tanks zich nog niet teruggetrokken uit de steden.

Kofi Annan, de speciale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, wil dat er in eerste instantie 30 waarnemers naar Syrië gaan. Later zou dat aantal moeten worden uitgebreid tot 250.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl