NOS NieuwsAangepast

VN veroordeelt coup Guinee-Bissau

De VN-Veiligheidsraad veroordeelt de staatsgreep in Guinee-Bissau en eist dat de premier en interim-president onmiddellijk worden vrijgelaten.

Gisteren pleegden miltairen een coup in het West-Afrikaanse land. Ze verklaarden daarna dat ze niet uit zijn op de macht.

Leger is bang

In Guinee-Bissau zijn eind deze maand presidentsverkiezingen en de militairen zijn volgens bronnen in het land bang dat premier Carlos Gomes gaat winnen. Gomes zou van plan zijn om het leger in te krimpen.

Bij de staatsgreep zijn Gomes en interim-president Raimundo Pereira gearresteerd. Het is onbekend waar ze zijn.

Sinds januari geen president

Guinee-Bissau zit sinds januari zonder president. Toen overleed president Malam Bacai Sanha in een ziekenhuis in Parijs.

Vorige maand waren er presidentsverkiezingen waarbij premier Carlos Gomes de meeste stemmen kreeg. In de tweede ronde moet hij het op 29 april opnemen tegen oud-president Kumba Yala. Maar volgens Yala is er gefraudeerd en daarom boycot hij de tweede ronde.

Geen uitzondering

Staatsgrepen zijn niet ongewoon in het straatarme Guinee-Bissau. Sinds de invoering van het meerpartijenstelsel in 1994 heeft nog geen enkele president zijn volledige ambtstermijn uitgezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl