Zwolle promoveert naar eredivisie

FC Zwolle kampioen»
FC Zwolle kampioen Pro Shots

FC Zwolle heeft de titel in de eerste divisie veroverd en promoveert naar de eredivisie.

De koploper van de Jupiler League speelde vrijdag thuis met 0-0 gelijk tegen FC Eindhoven, waardoor het niet meer in te halen is door Sparta Rotterdam dat bij Almere City ook gelijkspeelde (1-1).

Zwolle, dat na acht jaar zijn rentree op het hoogste niveau gaat maken, nam in de achtste speelronde de leiding over van Eindhoven en stond die niet meer af.

Dronken van geluk

Trainer Art Langeler van FC Zwolle kon zijn geluk niet op nadat zijn elftal vrijdag promotie naar de eredivisie had veiliggesteld. "Dronken van geluk", zo omschreef de 41-jarige oefenmeester in het feestgedruis zijn gevoel. "En dat gaat nog wel even duren ook."

Langeler: "Het was superspannend, het leek er op dat het niet zou lukken. Bij een gelijkspel waren we virtueel kampioen en zou het volgende week gebeuren, maar dit is helemaal fantastisch. En ook zó verdiend, zeker ook na vorig seizoen. We zijn gewoon kampioen!"

De tweede voor Slot

Voor de tweede keer in zijn carrière werd Arne Slot vrijdag kampioen van de eerste divisie met FC Zwolle. "Ontzettend bijzonder", aldus de aanvoerder van de club uit Overijssel.

"Deze titel is meer dan verdiend, we hebben bijna twee jaar onafgebroken bovenaan gestaan in de Jupiler League. Helaas hebben we het vorig jaar niet gehaald, maar dit seizoen waren we duidelijk de beste. Ontzettend mooi, al doet puur dit kampioenschap me op dit moment meer. De ontlading is waanzinnig."

Topschutter Nassir Maachi sprak van een "onbeschrijfelijk" gevoel. "We zijn er een paar keer dicht bij geweest via de nacompetitie. Nu zijn we de beste en ik denk verdiend ook. Dat bezorgt me kippenvel."

Doemscenario

De ploeg van Langeler had dertien punten voorsprong in de winterstop, maar zag Sparta tot op drie punten naderen.

Het doemscenario van vorig seizoen, toen RKC dertien punten goedmaakte en alsnog de titel pakte, leek zich te gaan herhalen. Zwolle bleef die nachtmerrie echter dit keer bespaard.

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Jaaroverzicht 2012

Audio

  • Langeler: "Weekje feestvieren" De reactie van FC Zwolle-trainer Art Langeler na het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League in het seizoen 2011/2012.
  • Slot: "Absoluut verdiende kampioen" De reactie van FC Zwolle-midenvelder Arne Slot na het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League.
  • Boer: "Stukje historie geschreven" De reactie van FC Zwolle-doelman Diederik Boer na het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League. Boer speelde niet mee in... de kampioenswedstrijd tegen FC Eindhoven omdat hij een week eerder in het duel met Fortuna Sittard geblesseerd uitviel.

Video en Audio

  • » Kramer heeft last van collega's Video Aan de vooravond van een nieuw schaatsseizoen, klaagt Sven Kramer over zijn collega's. Althans,...30 okt 2014, 1942 keer afgespeeld
  • » Oud-bobber Glas wil vertrek preses Video Acht maanden nadat bobslee-pilote Esmé Kamphuis geschiedenis schreef met haar vierde plaats op de...30 okt 2014, 371 keer afgespeeld
  • » 1974: Rumble in the jungle Video Op 30 oktober 1974 boksten Muhammad Ali en George Foreman in Kinshasa, Zaïre om de wereldtitel bij...30 okt 2014, 3281 keer afgespeeld

Meer video en audio