NOS NieuwsAangepast

Excuses VS voor Bollywoodster

De VS heeft excuses aangeboden aan de Indiase superster Shah Rukh Khan. De Amerikaanse douane hield de beroemde Bollywoodacteur gisteren anderhalf uur vast op een vliegveld bij New York.

Khan, die in India even beroemd is als George Clooney in de westerse wereld, was met zijn privévliegtuig geland op vliegveld White Plains. Hij werd ondervraagd door de binnenlandse veiligheidsdienst. De reden is niet bekend.

Sterallures

De acteur heeft in ruim 70 films gespeeld en gaf gisteren een lezing op de universiteit Yale. Zijn toespraak begon door het voorval een paar uur later dan gepland.

Tijdens de speech zei hij: "Als ik te arrogant word, maak ik altijd een reisje naar Amerika. De immigratiejongens schoppen de sterallures er wel uit. Ze stellen allemaal vragen over mijn lengte en ik lieg dat ik veel langer ben. Volgende keer pak ik het avontuurlijker aan en zeg ik dat ik blank ben."

Boos

India reageert boos op het incident en neemt geen genoegen met de verontschuldigingen van de VS. "Dit beleid van vasthouden en excuses aanbieden kan zo niet doorgaan", aldus de Indiase minister van Buitenlandse Zaken.

In 2009 werd Khan twee uur vastgehouden op het vliegveld Newark. De acteur zei toen dat hij was aangehouden vanwege zijn moslimnaam.

Prominente Indiërs

De VS heeft al vaker prominente Indiërs gestopt of gefouilleerd op Amerikaanse luchthavens. Eind 2010 bood het land excuses aan omdat de toenmalige Indiase ambassadeur uit een rij gehaald was en werd gefouilleerd door een veiligheidsagent.

In 2009 werd de voormalige Indiase president Kalam gefouilleerd voor hij een vliegtuig instapte. Het is protocol dat oud-presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders daarvan worden vrijgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl