Eenderde Hedwige onder water
Het kabinet wil eenderde van de Hedwigepolder in Zeeland onder water zetten. Dat komt neer op ongeveer honderd hectare grond.
Ook andere polders worden teruggegeven aan de natuur, waaronder de Welzingepolder en een deel van de Schorerpolder, en een golf- en schietterrein.
Dit heeft staatssecretaris Bleker van Landbouw bekendgemaakt. Hij verwacht dat hij tot een overeenkomst kan komen met de Europese Unie en Vlaanderen.
Het kabinet wilde eerst de Zeeuwse Hedwigepolder helemaal droog houden, vanwege verzet in Zeeland. Maar dat accepteerde Brussel niet. Bleker heeft langdurig met de Europese Commissie onderhandeld over aanpassing van zijn voorstel.
Einde discussie
Bleker is tevreden dat hij tweederde van de Hedwigepolder kan sparen. Hij is ook tevreden dat er na jaren een einde komt aan de discussie over de omstreden Zeeuwse polder.
Maandag gaat de staatssecretaris naar Zeeland om het kabinetsbesluit toe te lichten.
Antwerpse haven
Al jaren wordt gediscussieerd over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. In 2005 hebben Nederland en Vlaanderen een verdrag ondertekend over de verdere uitdieping van de Westerschelde. België wilde de Antwerpse haven beter bereikbaar maken voor grotere zeeschepen.
Lees hier een overzicht van de jarenlange discussie over de Hedwigepolder.
Om de natuurschade te compenseren werd afgesproken de Hedwigepolder onder water te zetten, maar het verzet in Zeeland tegen het doorsteken van dijken bleek groot.
Staatssecretaris Bleker beloofde vervolgens de Hedwigepolder te sparen, maar nu heeft hij een deel van dit besluit moeten terugdraaien.