NOS NieuwsAangepast

Fiscus mag verhuurder niet helpen

De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders geven aan woningcorporaties en andere verhuurders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald omdat de wet die dat mogelijk maakt nog moet ingaan.

Vier huurders uit Amsterdam waren naar de rechter gestapt. Ze verzetten zich tegen de wet die een extra huurverhoging mogelijk maakt voor huurders met een hoger inkomen. Volgens de vier wordt hun privacy aangetast als de fiscus hun inkomen doorgeeft aan de verhuurder. Het was de eerste keer dat mensen naar de rechter stapten vanwege de nieuwe wet tegen het zogenoemde scheefwonen.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken noemt de uitspraak van de rechter "een tegenvaller". Het is nog onduidelijk of de huurverhoging op 1 juli door zal gaan. "Het is nog te vroeg voor conclusies. Ik ga de uitspraak bestuderen," aldus de minister.

Privacyschending

Het kabinet wil dat verhuurders 5 procent extra huurverhoging kunnen heffen bij huishoudens die jaarlijks meer dan 43.000 euro verdienen. De wet gaat waarschijnlijk pas in juli in, maar de Belastingdienst verstrekte de inkomensgegevens nu al.

Gisteren keurde de Tweede Kamer de wet tegen het scheefhuren goed; de wet moet ook nog door de Eerste Kamer. De rechter bepaalde dat de Belastingdienst pas inbreuk mag maken op het recht op privacy als dit is toegestaan door een formele wet en wanneer dit noodzakelijk is.

De wet veroorzaakte veel ophef. Zo heeft de Woonbond huurders aangeraden om aangifte van privacyschending te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl