NOS NieuwsAangepast

'Rechtsstaat Suriname in geding'

"Deze dag zal duidelijk worden of Suriname een rechtsstaat is, of dat die door de amnestiewet aan diggelen is gebracht." Dat zegt Henri Behr, broer van de journalist Bram Behr, een van de slachtoffers van de Decembermoorden.

De vraag is in welke mate het proces voor de krijgsraad tegen president Bouterse en 22 andere verdachten van de moorden in 1982 wordt beïnvloed door deze wet.

Gedrocht

Vandaag zou het Openbaar Ministerie in Paramaribo de eisen uitspreken in het strafproces tegen de verdachten van de Decembermoorden. Maar advocaat Gerard Spong zei in Nieuwsuur dat er aanwijzingen zijn dat het OM zal vragen om de zaak niet-ontvankelijk te laten verklaren.

Volgens Spong zijn er nog twee andere mogelijkheden. Het OM kan gewoon doorgaan, omdat het van mening is dat de wet in strijd is met internationale verdragen. Het is ook mogelijk dat de aanklager geen requisitoir houdt en dus niets meer doet.

Behr heeft geen idee welke kant het met het proces uitgaat. "De onafhankelijkheid van de krijgsraad kan in het geding komen. De rechtelijke macht moet besluiten of ze meegaat met een gedrocht van de wetgevende macht."

Spijt

Vorige week riep Behr Bouterse in een open brief op om een "handreiking" te doen naar het Surinaamse volk door mee te werken aan de rechtszaak en spijt te betuigen. "Bouterse zal dat niet doen. De laatste strohalm heeft hij weggevaagd door binnen 24 uur de amnestiewet te bekrachtigen."

Bouterse wordt volgens Behr gesteund door tachtig tot honderd medestanders die "een kliek" rond de president vormen. "Suriname is een mooi land, maar het wordt door deze groep onbeschaafd gemaakt." Behr vreest dat Bouterse en zijn aanhangers, gesteund door de amnestiewet, van Suriname een bananenrepubliek zullen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl