NOS NieuwsAangepast

Catshuisoverleg nadert ontknoping

De onderhandelingen in het Catshuis over miljardenbezuinigingen worden mogelijk vandaag afgerond. Volgens diverse bronnen zijn VVD, CDA en PVV dicht bij een principeakkoord.

De drie partijen onderhandelen sinds begin vorige maand over extra bezuinigingen. Gisteravond is er tot 21.00 uur onderhandeld. Vandaag gaan de gesprekken rond 18.00 uur verder.

Het is niet duidelijk waarom het overleg zo laat pas wordt hervat.

Een van de mogelijke onderdelen van het akkoord is een eerdere aanpassing van de pensioenleeftijd. Die zou dan al in 2015 naar 66 jaar gaan.

Voor de huizenmarkt zou er een variant op tafel liggen voor beperking van de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen. Voor nieuwe huiseigenaren worden aflossingsvrije hypotheken minder aantrekkelijk. Dit type hypotheken blijft wel mogelijk, maar alleen wie aflost kan volledig profiteren van de aftrek. Het gedeelte dat kan worden afgetrokken zou elk jaar iets minder worden.

Centraal Planbureau

Over deze onderdelen is pas zekerheid als er een totaal akkoord is. Haagse bronnen benadrukken dat de partijen een principeakkoord eerst nog willen voorleggen aan het Centraal Planbureau en dat de berekeningen nog weer nieuwe problemen kunnen veroorzaken. Dat zou weer tot nieuwe onderhandelingen kunnen leiden. Het is nog steeds mogelijk dat de drie partijen het uiteindelijk niet eens worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl