NOS NieuwsAangepast

Bos verwerpt kritiek De Wit

Oud-minister van Financiën Wouter Bos vindt dat de commissie-De Wit onvoldoende heeft onderbouwd waar hij en de andere betrokkenen grote fouten hebben gemaakt bij de aanpak van de financiële crisis. Bos zegt in een gesprek met de NOS dat hij erop voorbereid was dat de commissie zou concluderen dat het allemaal beter had gekund.

"Maar zegt u dan maar wat die grote fouten zijn", zegt hij. Hij is het niet eens met de conclusie dat de Nederlandse autoriteiten grote fouten hebben gemaakt bij de miljardeningrepen rond Fortis/ABN AMRO en ING. "Veel informatie die wij niet hadden en wat ons verweten wordt, had niemand toen."

Hij wijst ook op de positieve conclusies. AEGON, SNS en de belangen van de Icesave-spaarders zijn volgens de commissie goed aangepakt.

In vertrouwen

Eén van de belangrijkste conclusies van de commissie-De Wit is dat Bos de controletaak van de Tweede Kamer belemmerd heeft door de Kamer laat en onvolledig te informeren. Volgens Bos is dat de Kamer vooral zelf te verwijten.

De Tweede Kamer wilde niet vertrouwelijk geïnformeerd worden en daardoor was het volgens Bos onmogelijk om informatie te delen. "Als je het in de openbaarheid doet, dan breng je banken en verzekeraars in groot gevaar, en daarmee het hele financiële systeem omdat je paniek creëert. Als je het in vertrouwen doet, dan verplicht je de Kamer tot instemmen en dat wilden de Kamerleden ook niet."

Volgens Bos is dit een dilemma dat de Tweede Kamer zelf moet oplossen. Volgens hem heeft de commissie-De Wit hier zelf ook nog geen oplossing voor gegeven.

Slikken of stikken

Bos heeft wel begrip voor de frustratie van Kamerleden over deze situatie. "Het was vaak slikken of stikken. Als men het niet met besluiten eens was, kon men mij wegsturen, maar niet veel anders."

Toch vindt hij het goed dat de Tweede Kamer De Wit aan het werk heeft gezet zodat er lessen voor de toekomst kunnen worden getrokken. "Het land en de economie zijn langs de rand van de afgrond gegaan. We hebben met geluk en af en toe wijsheid gezorgd dat het net goed is afgelopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl