NOS NieuwsAangepast

Voorarrest Dino Soerel opgeheven

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van Dino Soerel in het liquidatieproces opgeheven. Volgens de rechtbank zijn er onvoldoende redenen om de man die door het OM wordt gezien als de rechterhand van Willem Holleeder nog langer vast te houden.

Het OM verdenkt Soerel van het opdracht geven voor twee moorden en het leiden van een criminele organisatie.

De beslissing van de rechtbank betekent niet dat Soerel nu vrij komt. Hij is onlangs door het hof veroordeeld tot 7 jaar cel in een drugszaak.

Liquidaties

De beslissing van de rechters is een tegenslag voor het OM. Dat ziet Soerel als de opdrachtgever voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Het bewijs daarvoor berust vooral op de verklaringen van kroongetuige Peter la S. Die zou van een andere verdachte hebben gehoord dat Soerel de opdrachten heeft gegeven.

De rechtbank vindt dat de verklaringen van La S. extra behoedzaam moeten worden gebruikt, vooral omdat hij als kroongetuige een tegenprestatie krijgt van het OM voor zijn getuigenissen. Ook het opduiken van achtergehouden verklaringen van La S. over de rol van Willem Holleeder maakt het beeld er niet helderder op, stelt de rechtbank.

De rechters benadrukken dat ze in het tussenvonnis zich nog niet uitspreken over de rechtmatigheid van de deal met de kroongetuige en de geloofwaardigheid van La S.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl