NOS NieuwsAangepast

Huizenprijzen verder gedaald

De eerste drie maanden van dit jaar waren het slechtste kwartaal voor de woningmarkt sinds de kredietcrisis uitbrak in 2008. Dat zegt makelaarsvereniging NVM.

De gemiddelde verkoopprijs daalde 2,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In vergelijking met een jaar geleden daalden de huizenprijzen met 5,8 procent. Sinds het begin van de kredietcrisis zijn de huizenprijzen 11,7 procent gedaald.

De gemiddelde verkoopprijs was 214.000 euro. Daarmee is de prijs onder het vorige dieptepunt, van 219.000 euro in het eerste kwartaal van 2009, gezakt.

Uitstellen

Sinds het begin van de crisis zijn er nog nooit zo weinig woningen verkocht als afgelopen kwartaal. In totaal werden 24.500 huizen verkocht, waarvan 18.549 door NVM-makelaars. De verkoop daalde met 15,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en met 14,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De NVM ziet duidelijk dat de consument de aankoop van een huis uitstelt. Mensen zijn onzeker en het consumentenvertrouwen is laag door de economische stagnatie en de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet. De NVM wil dat het kabinet snel duidelijkheid geeft over nieuwe maatregelen op de woningmarkt.

Overdrachtsbelasting

Over de overdrachtsbelasting wil de NVM het liefst morgen, na afloop van de ministerraad, al duidelijkheid. De overdrachtsbelasting is tijdelijk verlaagd van 6 naar 2 procent. Maar vooralsnog loopt die maatregel maar tot 1 juli. En de onzekerheid over wat er daarna gebeurt, levert nu al uitstel en afstel van woningaankopen op, meent NVM-voorzitter Ger Hukker. Dat komt doordat er vaak wel drie maanden zitten tussen een voorlopige koopakte en de overdracht van een huis.

De NVM ziet ook een positieve kant aan de malaise op de huizenmarkt: kopers hebben keuze te over bij dalende prijzen. Een koper kan nu uit gemiddeld 28 woningen kiezen, voor de crisis waren dat maar 7 woningen. "De woningmarkt is veranderd van een verkopers- naar een harde kopersmarkt. De koper is keizer in deze markt. Verkopers doen er goed aan om hun vraagprijs aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden", zegt Hukker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl