NOS NieuwsAangepast

Londen wil minder sancties Birma

Groot-Brittannië wil op korte termijn een deel van de sancties tegen Birma opheffen. Dat heeft de Britse premier David Cameron laten weten aan de BBC.

De Britse regering wil Birma belonen voor de hervormingen van de afgelopen tijd. Begin deze maand deed de oppositiepartij van Aung San Suu Kyi mee aan de parlementsverkiezingen. Haar partij won met overmacht 43 van de 45 vrijgekomen zetels.

Voormalige kolonie

Premier Cameron gaat vrijdag naar Birma, een voormalige Britse kolonie. Het zal het eerste bezoek in 50 jaar zijn van een westerse leider. "Ik wil met eigen ogen zien hoe het land er nu voorstaat", zei Cameron tegen de BBC. Ook de VS heeft laten weten dat het van plan is om sancties op te heffen. De EU neemt op een top op 23 april een besluit daarover.

Waarschijnlijk worden handelsbeperkingen opgeheven en worden financiële transacties met Birma weer mogelijk. Het wapenembargo blijft waarschijnlijk voorlopig van kracht.

In Birma kwam het leger met een staatsgreep in 1962 aan de macht. Het Westen stelde strafmaatregelen in omdat het bewind geen oppositie duldde en de mensenrechten schond. Vorig jaar besloten de militaire machthebbers geleidelijk hervormingen door te voeren en een burgerregering aan te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl