NOS NieuwsAangepast

Toch vijf doden bij aardbeving

Bij de aardbeving van gisteren in Indonesië zijn toch vijf doden gevallen. Een kind raakte ernstig gewond. Aanvankelijk waren er na de aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter geen meldingen van schade of slachtoffers. De beving vond plaats op zo'n 500 kilometer uit de kust van Atjeh, in het noorden van Sumatra.

Het Indonesische rampenbestrijdingsbureau zegt dat twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Een derde persoon stierf door een stressaanval. Hoe de andere twee om het leven kwamen, is niet bekendgemaakt. Het kind raakte ernstig gewond door een omvallende boom.

Horizontaal

Na de zware beving van gisteren werd een tsunami-waarschuwing afgegeven voor de hele Indische Oceaan. Maar vloedgolven bleven uit. Enkele uren later werd de waarschuwing ingetrokken.

Deskundigen zeiden dat een tsunami was uitgebleven doordat de platen in de aardkorst horizontaal langs elkaar waren geschoven. Bij de tsunami van 2004 schoven de platen verticaal over elkaar heen. Dat veroorzaakte een opwaartse druk, waardoor enorme watermassa's in beweging kwamen en aanspoelden op de kusten rond de Indische Oceaan. Bij de tsunami van 2004 kwamen meer dan 200.000 mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl