NOS NieuwsAangepast

Jongeren sluiten 'Catshuisakkoord'

De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben een eigen 'Catshuisakkoord' opgesteld. In drie weken zijn de jongeren erin geslaagd om het eens te worden over miljardenbezuinigingen. De plannen van de politieke jongerenorganisaties zijn vanmiddag voor het Catshuis in Den Haag gepresenteerd.

De jongeren denken dat volgend jaar 14,6 miljard euro kan worden bezuinigd. Door forse hervormingen in de woningmarkt, in de sociale zekerheid en in de zorg kan dit bedrag oplopen tot 27 miljard euro.

Op de schop

De jongeren willen de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar jaarlijks met een half jaar laten stijgen tot 69 jaar. In het plan staat ook dat de hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd wordt versoberd naar de laagste belastingschaal. Het ontslagrecht moet ook op de schop. De jongeren willen het budget voor ontwikkelingssamenwerking overeind houden en het basispakket in de zorg versoberen.

De jongerenorganisaties zijn niet te spreken over de voortgang van het Catshuisoverleg, waar de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV al bijna zes weken bezig zijn. "Het is frustrerend om te zien hoe moeizaam het Catshuisoverleg verloopt," zegt Bram Dirkx van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.

Socialisten doen niet mee

Aanvankelijk zat Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, ook aan de onderhandelingstafel. Uiteindelijk kon Dwars zich niet vinden in het bezuinigingspakket. Het Catshuisakkoord van de jongerenorganisaties zou daardoor niet kunnen rekenen op een meerderheid van de Tweede Kamer.

De Jonge Socialisten van de PvdA hebben nooit meegedaan.

De politieke jongerenorganisaties hebben niets van doen met de jongerenbeweging G500, die afgelopen weekend van start ging. Jongeren van deze club proberen via een lidmaatschap van een politieke partij de belangen van jongeren op de politieke agenda te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl