NOS NieuwsAangepast

Lancering N-Korea 'verkapte test'

De vraag is niet meer of Noord-Korea een raket zal lanceren, maar wanneer dat gebeurt. Mogelijk vandaag al brengt het streng-communistische land voor het eerst een satelliet in een baan om de aarde.

In elk geval is het de verwachting dat het binnen enkele dagen zal gebeuren. De lancering valt dan samen met de viering van de honderdste geboortedag van Kim ll Sung, de stichter van de republiek.

Onder meer de VS en Zuid-Korea zijn niet gerust op de raket, omdat ze vrezen dat het bewind in Pyongyang er militaire bedoelingen mee heeft. Uiteindelijk zou Noord-Korea met dergelijke raketten kernbommen kunnen lanceren.

Remco Breuker, hoogleraar Koreanistiek aan de Universiteit Leiden, zegt dat het om een "verkapte wapentest" gaat. "Ik twijfel er niet aan dat de vluchtgegevens gebruikt worden voor militaire doelen."

Zorgen

Een ander motief van de Noord-Koreaanse machthebbers is volgens Breuker om de wereld te laten zien waartoe het land in staat is. Daarom zijn voor deze gelegenheid journalisten en ruimtevaartexperts uit heel de wereld uitgenodigd om naar de lanceerbasis te komen.

"Het is duidelijk een publiciteitshow. Noord-Korea wil laten zien dat het zelfs met de sancties in staat is om dit te doen. En om te tonen dat het bewind, ondanks het voedseltekort, de touwtjes in het land stevig in handen heeft."

Breuker verwacht niet dat Noord-Korea hier onmiddellijk militair voordeel mee kan doen. Hij vindt de commentaren op de komende lancering uit het buitenland overdreven en onverantwoord. De zorgen worden in het buitenland voor binnenlandse politieke doelen gebruikt, zoals in de verkiezingsstrijd in de VS, zegt Breuker. "Dat gooit in deze regio alleen maar olie op het vuur."

Gebouwen

Het is volgens de Korea-expert niet te hopen dat de raket uit koers raakt en over Zuid-Korea of Japan komt. "Dan zou Zuid-Korea hem nog wel eens neer kunnen halen, met het risico op een regionale oorlog."

Noord-Korea heeft lang naar deze dagen uitgekeken, zegt Breuker. Dit jaar wilde het bewind aantonen dat het land er goed voorstaat. "Niet alleen de raketlancering moet dat laten zien, ook zijn veel gebouwen in Pyongyang opgeknapt."

Daar komt bij dat de nieuwe leider Kim Jong-un, die vorig jaar zijn overleden vader opvolgde, stevig in het zadel wordt gehesen. Dat gebeurt op een bijzonder congres van de communistische partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl