Aanklacht doodslag zaak-Trayvon

Politiefoto's van George Zimmerman na zijn arrestatie»
Politiefoto's van George Zimmerman na zijn arrestatie AFP

In Florida is de burgerwacht George Zimmerman aangehouden voor de dood van de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin. De aanklacht is doodslag, second-degree murder, heeft de aanklager bekendgemaakt.

Zimmerman schoot de 17-jarige Trayvon eind februari bij een supermarkt dood omdat hij vond dat de jongen zich verdacht gedroeg. Later zei hij dat hij met de jongen in gevecht was geraakt en beriep hij zich op zijn recht op zelfverdediging. Zijn advocaat zegt dat hij zal verklaren onschuldig te zijn aan de aanklacht.

Door een omstreden wet in Florida is het onmogelijk iemand te vervolgen als hij zich op aannemelijke gronden beroept op zelfverdediging. Daarom werd de 28-jarige Zimmerman tot nu toe niet aangehouden.

Petitie

De zaak leidde in de Verenigde Staten tot een storm van protest. Duizenden mensen demonstreerden tegen het uitblijven van straf voor Zimmerman. Onder meer in Los Angeles liepen demonstranten in truien met capuchon, zoals Trayvon aanhad toen hij werd doodgeschoten.

Meer dan 2 miljoen Amerikanen tekenden een petitie waarin de staat Florida werd opgeroepen de wet te veranderen. Ze vinden dat de zelfverdedigingswet wordt gebruikt om een racistische moord goed te praten.

Deel deze pagina

Video

George Zimmerman aangehouden

In de Amerikaanse staat Florida is de burgerwacht George Zimmerman aangehouden. Hij schoot de ongewapende zwarte tiener Trayvon... Martin dood. En wordt nu verdacht van doodslag.

Audio

  • Zimmerman kan levenslang krijgen De buurtwachter die op 26 februari in Florida een ongewapende jongen doodschoot wordt nu aangeklaagd voor doodslag. De dodelijke... schietpartij leidde in de Verenigde Staten tot veel ophef, omdat het volgens veel Amerikanen een racistisch moord was en omdat een arrestatie van de dader uitbleef. Correspondent Jacqueline Eckmann in Washington.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio