Hulp overheid Suriname gestopt

Rosenthal: voorstel om 20 miljoen hulp aan Surinaamse regering op te schorten»
Rosenthal: voorstel om 20 miljoen hulp aan Surinaamse regering op te schorten NOS

Minister Rosenthal wil alle hulp aan de Surinaamse overheid opschorten. Het gaat om een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro. Hij zal dit komende vrijdag in de ministerraad bespreken.

Mogelijk wordt het geld wel uitbetaald, maar dan gaat het naar non-gouvernementele organisaties.

Kamer

Een meerderheid in de Kamer is voor opschorting van hulp aan de regering. De PVV wil de ontwikkelingshulp helemaal schrappen, maar staat daarin alleen.

CDA, D66 en GroenLinks zouden liever zien dat het ontwikkelingsgeld wel wordt uitbetaald, maar dan aan mensenrechtenorganisaties.

Amnestiewet

Reden voor deze maatregel is het aannemen van de amnestiewet in Suriname. Daardoor kunnen de verdachten van de Decembermoorden niet langer worden veroordeeld. Alle partijen in de Kamer vinden dat het proces tegen Bouterse moet worden afgerond, ondanks de amnestiewet.

De minister liet verder weten dat de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo voorlopig niet terugkeert naar zijn post.

Deel deze pagina

Video

  • video Rosenthal: geen hulp meer aan Surinaamse overheid Minister Rosenthal wil alle hulp aan de Surinaamse overheid opschorten. Het gaat om een bedrag van ongeveer... 20 miljoen euro. Hij zal dit komende vrijdag in de ministerraad bespreken. Mogelijk wordt het geld wel uitbetaald, maar dan gaat het naar non-gouvernementele organisaties.
  • video Rosenthal: hulp Surinaamse overheid opgeschort Minister Rosenthal wil alle hulp aan de Surinaamse overheid opschorten. Het gaat om een bedrag van ongeveer... 20 miljoen euro. Hij zal dit komende vrijdag in de ministerraad bespreken. Mogelijk wordt het geld wel uitbetaald, maar gaat het naar non-gouvernementele organisaties. Daarop heeft een deel van de Tweede Kamer aangedrongen. De hele Kamer is voor opschorting van hulp aan de regering.
  • video Kamer: schort hulp Suriname op Een meerderheid in de Kamer is voor opschorting van hulp aan de regering. PVV-Kamerlid Bontes wil de... ontwikkelingshulp helemaal schrappen, maar staat daarin alleen. Onder andere CDA-Kamerlid Ferrier zou liever zien dat het ontwikkelingsgeld wel wordt uitbetaald, maar dan aan mensenrechtenorganisaties.

Audio

  • 'Rosenthal wil Surinaamse overheid treffen, niet de bevolking' Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil alle hulp aan de Surinaamse overheid opschorten. Reden hiervoor is de amnestiewet in... Suriname waardoor de verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, vrij uit gaan. Lars Geerts luisterde naar de minister.

Video en Audio

Meer video en audio