NOS NieuwsAangepast

Onrust over Spanje neemt af

Na een piek in de stand van de Spaanse rente vanmorgen lijkt de rust op de financiële markten weer een beetje terug te keren. Dat gebeurde nadat de Europese Centrale Bank Spanje te hulp was geschoten.

ECB-bestuurslid Benoit Coeuré liet op een conferentie in Parijs weten dat "de ontwikkelingen op de markt geen weerspiegeling zijn van de fundamentele ontwikkelingen in Spanje. Er is geen reden waarom de situatie niet zou normaliseren."

Beleggers zien in deze uitspraken het signaal dat de Europese Bank Spanje niet zal laten vallen. Daardoor zakte de rente op Spaanse staatsleningen weer onder de kritische grens van 6 procent. Als de rente langdurig boven de 6 procent blijft, kan Spanje moeilijk geld lenen. De economie zou daardoor zwaar onder druk komen.

10 miljard extra

De rente steeg gisteren ruim boven de 6 procent toen duidelijk werd dat Spanje voor 10 miljard extra moet bezuinigen. Beleggers vreesden dat de Spaanse economie daardoor verder zou verslechteren. Naast een flink begrotingstekort kampt Spanje al langere tijd met hoge werkloosheid en een crisis op de huizenmarkt.

Premier Rajoy zei vanmorgen in het Spaanse parlement dat Spanje er alles aan wil doen om te voldoen aan de Europese regels en de economie weer op de rails te krijgen. Hij waarschuwde andere Europese landen om voorzichtig te zijn met hun kritiek op Spanje omdat dat de onrust alleen aanwakkert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl