NOS NieuwsAangepast

Bos: we hadden weinig tijd

Oud-minister Bos zegt dat er voor de besluitvorming rond ABN Amro, Fortis en ING weinig tijd was. Hij reageert daarmee op het kritische rapport dat de commissie-De Wit vanochtend publiceerde.

"We hadden weinig tijd, te weinig informatie, weinig voorbeelden, weinig alternatieven, maar we moesten beslissen. Uitstel was geen optie; er stond te veel op het spel. Ik hoop dat iedereen zich dat blijft realiseren. En ik hoop vooral dat geen minister van Financiën dit ooit weer hoeft mee te maken'', aldus Bos.

Conclusies trekken

Bos zegt verder dat hij waardering heeft voor "het minutieuze onderzoek" dat de commissie-De Wit heeft gedaan naar een van de meest hectische periodes in de Nederlandse financiële sector.

Het is volgens de oud-minister nu allereerst aan politiek Den Haag om de conclusies en aanbevelingen van de commissie te beoordelen. "Waar lessen voor de toekomst getrokken worden, zal dat altijd in het besef moeten zijn dat een toekomstige crisis volledig anders is dan de crises in het verleden."

Stabiliteit

Minister De Jager van Financiën vindt het belangrijk dat het rapport er nu is. "De commissie heeft een periode onderzocht en geëvalueerd waarin de financiële stabiliteit wereldwijd groot gevaar liep."

Hij zegt dat "bij de aanpak van de kredietcrisis in een moeilijke periode hard gewerkt is aan het bewaken van de financiële stabiliteit en het zo goed mogelijk behartigen van de belangen van de Nederlandse burger".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl