NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing voor jeugdbende

In Den Bosch zijn ouders van basisschoolleerlingen in de wijk Kruiskamp gewaarschuwd voor gewelddadige rituelen die kinderen zouden kopiëren van de gewelddadige Amerikaanse jeugdbende MS-13.

In een brief van verschillende basisscholen in de wijk staat dat een groepje kinderen een kind dertien seconden in elkaar slaat of dwingt om iets te stelen. "Dit is een voorwaarde om bij de groep te horen. De kinderen passen deze methode toe als spel en noemen het MS13."

MS13-bende is een Latino-bende in Los Angeles. De bende wordt door de FBI gezien als een van de gevaarlijkste in Noord-Amerika. Ze zijn ook actief in Midden-Amerikaanse landen zoals El Salvador, Honduras en Guatemala.

Opletten op gedrag

In de brief staat dat ouders moeten opletten of hun kind niet lekker in zijn vel zit, stiller is dan anders of juist drukker is. In die gevallen zouden ouders dit moeten bespreken met de leerkracht.

"Ziet u in uw buurt kinderen 'spelen' waarbij u ziet dat kinderen op een gewelddadige manier met elkaar omgaan, spreek de kinderen aan op hun gedrag en meld dit bij de wijkagent, de wijknetwerker of op school", staat in de brief.

De gemeente garandeert dat kinderen niet zijn mishandeld of onder druk zijn gezet volgens de MS13-methode. Volgens een gemeentewoordvoerder is de brief verstuurd om ouders de ogen te openen. De lokale bassischool 't Mozaïek zegt dat het gaat om twee incidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl