NOS NieuwsAangepast

Celstraf geëist tegen Hells Angels

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Utrecht 27 maanden cel geëist tegen vier verdachten van afpersing. Twee van hen zijn lid van de Hells Angels, een ander is een voormalig lid van de motorclub.

De verdachten zouden in september vorig jaar een mede-exploitant van Club 29 in Arnhem met geweld en onder bedreiging van een vuurwapen hebben gedwongen afstand te doen van zijn belang in deze horecagelegenheid. De eigenaar van de club, een 37-jarige Arnhemmer, had een conflict met zijn collega en schakelde daarop de Hells Angels in volgens het OM.

Een vriend van de clubeigenaar, een 34-jarige wapeninstructeur bij defensie en bovendien Hells Angel, zou de afpersing in gang hebben gezet. Hij regelde dat twee andere Hells Angels van het chapter in Barneveld de mede-exploitant in het kantoor opwachtten, klappen gaven en hem dwongen zijn handtekening te zetten onder een beëindigingsovereenkomst.

Afluisteren

De zaak kwam aan het licht doordat het OM de telefoon van de wapeninstructeur, die bijkluste als portier bij Club 29, afluisterde in een drugsonderzoek. Uit de gesprekken blijkt volgens justitie dat gebruik is gemaakt van het netwerk van de Hells Angels om de mede-exploitant uit de club te zetten.

De verdachten ontkennen dat ze het slachtoffer mishandelden en met een vuurwapen bedreigden. De twee Hells Angels zou slechts gevraagd zijn te helpen bij een verbouwing in de Arnhemse club. De afgeluisterde telefoongesprekken zouden hier over gaan.

De wapeninstructeur zegt dat hij zijn lidmaatschap van de Hells Angels inmiddels heeft opgezegd.

Onderzoeken naar motorclubs

Het proces in Utrecht is de eerste in een reeks zaken tegen leden van de motorclubs Hells Angels en Satudarah. Leden die strafbare feiten plegen, worden direct vervolgd. Justitie, politie en gemeenten besloten begin vorig jaar tot deze aanpak na signalen dat er een confrontatie dreigde tussen de Hells Angels en Satudarah.

Inmiddels loopt er volgens het OM een dertigtal onderzoeken naar leden van motorclubs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl