NOS NieuwsAangepast

Vrouw Bo Xilai moordverdachte

Het OM in China heeft gisteren de vrouw van oud-toppoliticus Bo Xilai aangehouden op verdenking van moord.

Ku Gailai wordt verdacht van de moord op de Brit Neil Heywood door vergiftiging.

Gisteren werd Bo Xilai door de Communistische Partij verwijderd uit het Politbureau, het hoogste bestuursorgaan van de Communistische Partij in China. Zijn val werd vorig jaar ingeleid toen zijn politiechef naar het Amerikaanse consulaat was gevlucht. Na huiszoekingen bij Bo Xilai zou de toppoliticus zo boos zijn geworden op de commissaris, dat die vluchtte. In het consulaat vertelde de politiecommissaris dat Ku Gailai betrokken is bij een moordzaak.

Zakelijk conflict

De eerste lezing bij de dood van Heywood in november vorig jaar was dat hij zich had doodgedronken. Later werd alsnog een onderzoek ingesteld. Heywood zou vlak voor zijn dood hebben gezegd dat hij zich bedreigd voelde door de familie van Bo Xilai. Er zou sprake zijn geweest van een zakelijk conflict.

Vorige maand werd Bo Xilai geschorst door de Communistische Partij. Hij werd daarvoor nog gezien als kanshebber voor de hoogste functies in de landelijke politiek. De regering van China vraagt vandaag om begrip voor de maatregelen tegen de man die leek voorbestemd om de hoogste leider van het land te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl