PvdA: vermogens meer belasten

De PvdA wil dat mensen met een vermogen vanaf 125.000 euro zwaarder worden belast. De partij had daarvoor al voorstellen gedaan in het verkiezingsprogramma en komt nu met deze en andere plannen als alternatief voor de bezuinigingen waarover VVD, CDA en PVV onderhandelen. Samsom presenteert ze als "onze keuzes voor de toekomst van Nederland".

De PvdA vindt net als de coalitie dat het begrotingstekort moet worden teruggedrongen. Maar Samsom is niet uit op een feitelijk tekort van 3 procent in 2013, zoals in Europa is afgesproken. Volgens hem moet er dan zoveel worden gesneden in de samenleving, dat het fundament verzwakt. En er is ook geen zinnige reden voor zo'n korte-termijndoel, vindt de PvdA.

Veramerikanisering

De partij wil verder onder meer een eind maken aan de concurrentie tussen zorgverzekeraars. Verder wil de PvdA de hypotheekrenteaftrek beperken. De komende dertig jaar zou de huidige aftrek langzaam moeten worden afgebouwd.

Verder waarschuwt de PvdA tegen wat zij noemt veramerikanisering van de arbeidsmarkt. Samsom wil de positie van flexwerkers versterken en werkgevers verantwoordelijk maken voor het betalen van de eerste 6 maanden van de WW. En de ontslagvergoeding moet worden gebruikt om via scholing en begeleiding zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl