NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars 90 uur om tafel

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV hebben in vijf weken 91,5 uur in het Catshuis om de tafel gezeten om te praten over een extra pakket aan bezuinigingen. De gemiddelde vergaderweek bedraagt 18,3 uur. Tot nu toe is 22 dagen vergaderd, twee weken vijf dagen achtereen. De andere weken was er een dagje vrij.

Dit kan worden geconcludeerd uit de administratie van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) over het Catshuisoverleg. Het gaat hier om de officiële begin- en eindtijden.

Vandaag gaat de zesde week in van de zogenoemde tussenformatie in de Haagse ambtswoning van de premier. Vanwege de economische crisis moet extra bezuinigd worden, het bedrag kan oplopen tot zo'n 15 miljard euro.

Moeilijke fase

In de vierde week, op woensdag 28 maart, werden de gesprekken plotsklaps na ruim twee uur afgekapt. Er stond een sessie van acht uur gepland. Volgens de RVD zaten de onderhandelaars in een "moeilijke fase". Er ontstond een crisisachtige sfeer in Den Haag en de twijfel groeide of PVV-leider Wilders wel verder wilde gaan.

De volgende dag maakte de RVD bekend dat de drie partijen "voldoende perspectief" zagen om met elkaar tot afspraken komen die "een antwoord moeten geven op de problemen waar het land voor staat".

Mediastilte

Over de inhoud van de gesprekken bleef het vervolgens weer stil. "In het belang van het zeer ingewikkelde proces is de mediastilte noodzakelijk," blijft premier Rutte herhalen bij elke vraag over het verloop van het Catshuisoverleg.

Het is nog onduidelijk hoeveel tijd de onderhandelaars nog nodig hebben om tot een akkoord te komen. De kans is klein dat ze er deze week al uitkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl