Breivik toch toerekeningsvatbaar

Anders Breivik in de rechtszaal»
Anders Breivik in de rechtszaal NOS

Anders Breivik, de dader van de aanslagen in Noorwegen, is volgens nieuw psychologisch onderzoek toch toerekeningsvatbaar. Uit het eerste onderzoek kwam nog naar voren dat hij dat hij ontoerekeningsvatbaar is.

Volgende week maandag, op 16 april, begint de rechtszaak. De rechters moeten nu beide rapporten afwegen. Als ze meegaan met de conclusies van het laatste onderzoek, dan kan Breivik een celstraf krijgen. Als hij ontoerekeningsvatbaar wordt geacht, dan kan hij alleen naar een tbs-kliniek worden gestuurd.

Breivik zit sinds 22 juli vorig jaar vast voor een bomaanslag in het centrum van Oslo en het bloedbad op Utøya. Daarbij vielen in totaal 77 doden.

Psychotisch

Twee forensisch psychiaters die Breivik eerder hadden onderzocht, concludeerden dat Breivik op 22 juli psychotisch was. Vorige week reageerde Breivik in een brief dat dat onderzoek vol leugens staat.

Breivik schreef verder dat een tbs-kliniek nog erger is dan de dood. "Een politiek activist naar een kliniek sturen is nog wreder dan hem doden", aldus Breivik.

Deel deze pagina

Video

Onderzoek: Breivik toch toerekeningsvatbaar

Anders Breivik, de dader van de aanslagen in Noorwegen, is volgens nieuw psychologisch onderzoek toch toerekenings-vatbaar.

Audio

  • Rolien Créton: psychiaters zijn grondiger te werk gegaan Anders Breivik is wel toerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie in het tweede psychologische onderzoeksrapport over Breivik.... Correspondent Rolien Créton.

Video en Audio

Meer video en audio