NOS NieuwsAangepast

Raket Noord-Korea klaar

Noord-Korea is klaar voor de lancering van een satelliet. Dat hebben de ruimtevaartautoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie in Pyongyang.

De lancering staat gepland tussen 12 en 16 april en wordt gepresenteerd als onderdeel van de festiviteiten rond de honderdste geboortedag van Kim Il Sung, de stichter van de staat.

Noord-Korea ontkent in alle toonaarden dat de lancering van de satelliet een dekmantel is voor een rakettest. Zondag heeft het regime buitenlandse journalisten uitgenodigd op de lanceerbasis om dat met eigen ogen vast te stellen.

Voedselhulp

De Verenigde Staten zeggen dat Noord-Korea de levering van voedsel op het spel zet, die was overeengekomen in ruil voor het stopzetten van het nucleaire programma. Daaronder valt ook een moratorium op het testen van langeafstandsraketten.

Onderhandelingen over het atoomprogramma liggen stil sinds de Verenigde Naties een vergelijkbare lancering in 2009 veroordeelden.

Veroordeling

Behalve de VS hebben ook Japan en Zuid-Korea de aanstaande lancering veroordeeld. Rusland spreekt van een veronachtzaming van de VN-resoluties over nucleaire wapens. Buurland China roept alle partijen op zich aan de internationale regels te houden om te voorkomen dat de spanning oploopt.

Volgens Zuid-Korea bereidt het noorden ook een derde atoomtest voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl