NOS NieuwsAangepast

Leger Syrië zit nog in de steden

Het Syrische leger heeft zich nog niet teruggetrokken uit de grote steden Homs, Hama, Aleppo en Damascus. Dat melden activisten aan internationale persbureaus.

Volgens het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan, waarmee de Syrische president Assad akkoord is gegaan, moet voor het eind van de dag met de terugtrekking zijn begonnen.

"In heel Hama is artillerievuur te horen", zegt de leider van een Syrische mensenrechtengroep in Londen. Activisten in Syrië melden verder beschietingen in Homs. Ook zouden er nog tanks in een voorstad van Damascus staan en zouden militairen de plaats Marea ten noorden van Aleppo hebben aangevallen.

Staakt-het-vuren

Het zespuntenplan van Annan geeft president Assad tot middernacht de tijd om te beginnen met het terugtrekken van zijn leger. Er komt dan een staakt-het-vuren en over twee dagen moeten ook de opstandelingen hun wapens hebben neergelegd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat zijn Syrische collega hem heeft verzekerd dat Syrië zich zal houden aan het vredesplan.

De afgelopen dagen kwamen enkele honderden Syriërs om het leven bij bombardementen van het leger. Naar schatting van de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de opstand ruim een jaar geleden ten minste 9000 doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl