NOS NieuwsAangepast

Nieuwe protesten in Tunis

In Tunis zijn betogers en de politie slaags geraakt. Dat gebeurde op de Bourguiba Avenue, de belangrijkste straat van de Tunesische hoofdstad. In die straat waren vorig jaar ook grote protesten tegen president Ben Ali, die uiteindelijk na 23 jaar opstapte.

Zo'n 2000 leden van burgerrechtenorganisaties wilden vandaag een mars houden ter nagedachtenis van de jaarlijkse Martelarendag. Op die dag in 1938 openden de Fransen het vuur op betogers. De dag zou het begin markeren van het Tunesische verzet tegen de Franse overheersing.

Demonstratieverbod

Sinds vorige week geldt voor de Bourguiba Avenue een demonstratieverbod. Toen betogers vandaag toch de straat op wilden, gebruikte de politie traansgas en de wapenstok om hen uit elkaar te drijven. De betogers gooiden met stenen. Onduidelijk is of er gewonden zijn gevallen.

Het protest richtte zich vooral tegen de islamitische Ennadah-partij. Die is na de verkiezingen van oktober vorig jaar de grootste in het parlement, dat een nieuwe grondwet moet opstellen.

Grondwet

De seculiere bewegingen en de vakbonden vrezen dat Ennadah de nieuwe grondwet zal baseren op de Koran. Ennadah heeft al gezegd dat er geen alcoholverbod en een hoofddoekplicht voor vrouwen komt. Aan de andere kant staat Ennadah onder druk van de salafisten om dat soort zaken juist wel in de nieuwe grondwet op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl