NOS NieuwsAangepast

Stille tocht in Brussel

In Brussel hebben zo'n 150 personeelsleden van vervoersmaatschappij MIVB een stille tocht gehouden. Ze protesteerden tegen het toenemende geweld in het openbaar vervoer. Net als de afgelopen twee dagen rijden er in Brussel geen bussen, trams en metro's van MIVB.

De protestacties zijn een eerbetoon aan de overleden MIVB-medewerker Iliaz Tahiray. Hij was zaterdag naar een ongeluk gestuurd om informatie te verzamelen en de schade op te nemen.

Daar werd hij mishandeld door een vriend van de bestuurder van de auto die bij de aanrijding was betrokken. Tahiray (56) werkte al bijna dertig jaar voor de MIVB. Ook zijn twee kinderen werken er.

Twee minuten stil

De protestmars naar de plek waar Tahiray werd mishandeld werd ondersteund door acties van personeel van andere vervoersmaatschappijen in Brussel en in de rest van België. Chauffeurs van maatschappijen De Lijn en TEC stonden om 10.00 uur twee minuten stil. Op de treinstations werd opgeroepen om 10.00 uur twee minuten stil te zijn.

Doordat het openbaar vervoer stil ligt, is het taxigebruik in Brussel enorm gestegen. Er zijn nauwelijks nog taxi's te krijgen.

De directie MIVB en de vakbonden willen vooralsnog niet gaan rijden. Ze willen eerst meer veiligheidsgaranties van Binnenlandse Zaken Milquet. Een gesprek vindt waarschijnlijk vanmiddag plaats.

Vuistslag

De verdachte, een 29-jarige man die gedronken had, heeft tegen de politie gezegd dat hij Tahiray één vuistslag heeft gegeven. Het zou niet zijn bedoeling zijn geweest om de MIVB-medewerker te doden. De verdachte heeft spijt betuigd aan de familie van Tahiray.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl